Luftfritösar har blivit allt mer populära som ett alternativ till traditionell fritering, vilket ger möjlighet till hälsosammare matlagning utan att offra smak och konsistens.

Men hur fungerar egentligen en luftfritös? Var lägger man oljan? Kan den ersätta en ugn? Och vad är egentligen vitsen med en luftfritös? Dessa är några av frågorna vi kommer att utforska i denna artikel för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av denna innovativa köksmaskin.

Hur fungerar en luftfritös?

Luftfritösar till skillnad från en vanlig fritös fungerar genom att cirkulera varm luft runt maten för att skapa en krispig yta, liknande den du får vid traditionell fritering. Till skillnad från fritering i olja använder luftfritösar en kraftfull fläkt och en värmelement för att sprida värmen jämnt runt maten.

Detta skapar en krispig yta medan insidan av maten förblir saftig. Genom att använda endast en bråkdel av mängden olja som traditionell fritering kräver kan luftfritösar producera hälsosammare och mindre fettrika måltider.

Var lägger man oljan i en luftfritös?

I en luftfritös lägger man normalt sett inte till någon olja. Istället kan maten sprayas eller penslas med en liten mängd olja innan den läggs i luftfritösen för att ge den en krispigare yta.

Detta ger en jämnare täckning och en krispigare yta utan att behöva använda för mycket olja.

Kan en luftfritös ersätta en ugn?

Även om luftfritösar är mycket mångsidiga och kan användas för att tillaga en mängd olika rätter, är de inte en fullständig ersättning för en ugn. Luftfritösar är bäst lämpade för att tillaga små portioner av mat, som pommes frites, kycklingvingar, grönsaker och snacks.

De är också bra för att värma upp överbliven mat. Å andra sidan är ugnar bättre lämpade för att tillaga större portioner av mat, som helstekt kyckling, bakverk och gratänger. Så medan en luftfritös kan vara ett bra komplement till en ugn, kan den inte helt ersätta den.

Vad är vitsen med en luftfritös?

Den främsta fördelen med en luftfritös är dess förmåga att producera krispig mat med mindre mängd olja än traditionell fritering. Detta gör det möjligt att njuta av smakrika och krispiga rätter med färre kalorier och mindre mängd mättat fett.

Enligt Good Housekeeping är varmluftsfritöser köksapparater som använder varmluft för att tillaga mat, vilket gör dem till ett hälsosammare alternativ till fritering. Genom att cirkulera varmluft runt maten tillagar varmluftsfritöser maten jämnt och gör att den blir krispig på utsidan. Vilket gör dem till ett populärt val för personer som vill äta hälsosammare utan att kompromissa med smaken. Luftfritösar är också snabba och enkla att använda, vilket gör dem till ett praktiskt verktyg för vardagsmatlagning.

Relaterade produkter

Airfryer Fritaire
från 2 220 kr

Fritös PROFI+ 6

Fritös PROFI+ 6+6