Hur klär man om en stol? Att klä om en möbel är ett utmärkt sätt att ge nytt liv åt en gammal stol, fåtölj eller pall. Men hur går man egentligen tillväga? Här kommer en enkel och användbar guide som hjälper dig att lyckas med din renovering.

Först och främst behöver du verktyg och material som passar till den specifika möbeln du vill klä om. Till exempel kan du behöva en häftpistol, en sax, en tång och en skruvmejsel.

Guide till att klä om en stol och andra möbler – allt du behöver veta

  1. Planera

Börja med att välja ut en möbel som du gillar och som du tror kommer att fungera bra att klä om. Se till att undersöka möbeln noggrant och kontrollera att stoppningen är i gott skick, att trädelen är stabil och att beslagen sitter fast ordentligt.

  1. Välj tyg

För att hitta rätt möbeltyg bör du ta hänsyn till dess slitstyrka, som mäts i martindale (MD). En genomsnittlig hemmamöbel bör ha en slitstyrka på minst 30 000 MD för att garantera dess hållbarhet. Men om du ska klä om en möbel som inte kommer att användas så ofta, kan du välja ett tyg med lägre slitstyrka.

Det är också viktigt att tänka på hur tyget känns och ser ut. Vill du ha ett mjukt och mysigt tyg för en fåtölj eller en mer strukturerad känsla för en stol? Fundera också över vilken färg och mönster som passar din stil och inredning.

  1. Mät

Beroende på vilken möbel du vill klä om så kommer du att behöva olika mycket tyg. Det är därför bra att mäta ut ordentligt och ge dig själv lite marginaler för eventuella fel.

När du klär om en stol eller annan möbel är det angeläget att använda rätt mängd tyg för att täcka hela möbeln. För att göra detta måste du hitta mittpunkten på tyget. Det gör du genom att vika tyget dubbelt och hitta mitten på vikningen.

Mittpunkten på tyget ska placeras mitt på möbeln. Du kan använda måttband eller en linjal för att mäta ut mittpunkten på möbeln och sedan matcha den med mittpunkten på tyget.

När du har matchat måtten fäster du tyget mot möbelns hörn och arbetar dig sedan genom mittpunkterna mot hörnen. Det kan vara lite svårt att få hörnen på plats, så det är viktigt att ta det lugnt och använda nålar för att fästa tyget på plats innan du syr fast det permanent.

  1. Stoppning

Om stoppningen redan är bra behöver du bara lägga till ett lager vadd innan du fäster tyget. Om stoppningen på din möbel känns ojämn kan det påverka utseendet och komforten när du klär om den. För att få en jämn och fin yta kan det vara en god idé att lägga till ytterligare stoppning.

  1. Verktyg

Vissa verktyg kanske du redan har, medan andra kan behöva köpas hem eller lånas av vänner. För att fästa tyget behöver du antingen en hammare eller en stark häftpistol. En tång är också användbar för att ta bort den gamla klädseln och nålar är bra för att spänna upp tyget innan du sätter fast det.

Spana in denna video som inte är längre än 1 minut och som enkelt visar dig hur du går tillväga!