Skillnaden mellan olika konferenssstolar

Är det dags för nya kontorsstolar för anställda på företaget? Har stolarna i konferensrummet börjat knaka i gångjärnen så pass att det är svårt att koncentrera sig under möten? Oavsett om det är dags för nya konferensstolar eller om det är enskilda arbetsplatser som behöver bättre ergonomi så är det viktigt att veta vad skillnaden mellan de här två typerna av arbetsstolar är.

Här ska vi ta en titt på skillnaden mellan kontorsstolar och konferensstolar för att få en bättre förståelse för vad de är designade för och hur du kan tänka på rätt sätt när det blir dags för ny arbetsstol. Vi börjar med att se på kontorsstolen…

VAD ÄR EN KONTORSSTOL?

En kontorsstol är stolen som vi använder vid den egna arbetsplatsen. Idag är de flesta överens om att en ergonomisk kontorsstol är ett bra val. Den är designad för att användas varje dag under många timmars tid.

En Herman Miller kontorsstol kan användas av flera som jobbar på samma kontor helt enkelt för att den är så pass avancerad. Ju fler justeringar man kan göra, ju enklare blir det att få till en sittande position som är bra för kroppen. Det här är också något som avspeglas i pris.

Det finns billiga kontorsstolar som är ergonomiska men de mäter sig inte riktigt med de bästa modellerna från Herman Miller och liknande tillverkare. Det gäller ju också att beakta kvalitet på denna stol. Om du tänker framåt så vill du ju ha en kontorsstol som kommer att hålla måttet i många års tid trots massiv användning.

NÅGOT SOM KAN VARA BRA ATT TÄNKA PÅ ÄR RYGGSTÖDETS UTFORMNING:

  • Lägre ryggstöd ger en kontorsstol med mindre storlek. Den kan vara smart att ha då man inte sitter så ofta. Den här typen av stol för kontoret finns både med och utan armstöd.
  • Högre ryggstöd innebär att du får en större kontorsstol där du kommer att ha armstöd och där ryggstödet är till för att stödja din rygg på ett ergonomiskt vis.

VAD ÄR EN KONFERENSSTOL?

Det hörs ju på namnet att konferensstolar är mötesstolar. De är gjorda för att det ska finnas sittplatser i konferensrummet. Ofta runt ett konferensbord. Det vanligaste är att konferensstolarna har en enklare design med armstöd som man inte kan flytta på eller utan armstöd.

Den här typen av stol för kontoret är inte gjord för många timmars användning. Den är istället tänkt för någon timme eller två då det hålls möten. Konferensstolen som inte har så många finesser fungerar även för konferenser som pågår under en hel dag. Under den här typen av event så reser man ju ofta på sig så det blir inte samma typ av sittande som vid ett skrivbord.

VI JÄMFÖR KONTORSSTOLAR OCH KONFERENSSTOLAR

Det borde alltså vara tydligt att den största skillnaden mellan en kontorsstol och en konferensstol har med själva utformningen att göra. Det handlar om att man med en kontorsstol får ett bättre stöd för mer sittande.

LÅT OSS JÄMFÖRA DESSA STOLAR MED NÅGRA VIKTIGA PUNKTER:

EKONOMI

Priset för en kontorsstol beror på flera saker som de finesser den kommer med. Ju fler, desto dyrare blir det! Normalt sett så använder man sig av billiga men bra material för kontorsstolar. Men det är klart att det även finns alternativ som kontorsstol av läder som kan kosta lite mer än den som har ett standard mesh-tyg i sitt säte.

Konferensstolarna har inte de ergonomiska funktionerna som kan få priset att stiga. De kan dock kosta mer på grund av att man väljer lite finare material som trä, läder och metall. Detta särskilt då det finns ett behov av eleganta konferensmöbler.

Det går att få bättre ekonomi för konferensrummets stolar genom att välja lite billigare material och enklare design. Dessutom kan ni inreda med dyrare stolar omkring bordet och ett gäng extra konferensstolar som kan staplas i ett hörn då de inte används.

ERGONOMI

Kontorsstolar utvecklas med tanke på ergonomi. Även billigare kontorsstol har finesser som gör att man sitter bättre under längre arbetspass. Det här är ingen självklarhet då det ska vara stolar för mötesrum. De har sällan lika många egenskaper som stolar som är tänkta för skrivbord.

Det går förstås att satsa på stolar som egentligen är kontorsstolar och använda dessa för bättre ergonomi i konferensrummet. Om det blir tal om en slags kombination av möten och arbete vid konferensbord kan detta vara något att beakta.

Visst kan det fungera med ergonomiska stolar för möten!
Visst kan det fungera med ergonomiska stolar för möten!

FUNKTIONER OCH EGENSKAPER

Det här har ju med ergonomi att göra men är också något som påverkar användarvänlighet. En sak som kan vara bra att tänka på är att konferensstolar inte nödvändigtvis har hjul som kontorsstolar ofta har.

Kontorsstolar har funktioner och olika storlek. Detta så att det går att välja rätt modell med tanke på kroppsstorlek och vikt. Det brukar inte vara möjligt att välja på samma sätt när det handlar om stolar för konferens.

En viktig anledning till att man inte utrustar konferensstolar med spakar och annat som gör att man kan sitta på ett individuellt sätt är att det påverkar känslan vid mötet. Om alla sitter i olika höjd och vinkel så kan det störa känslan av gemenskap omkring bordet. Det passar helt enkelt inte riktigt med äkta ergonomiskt sittande för en konferens!

VILKEN STOL SKA NI VÄLJA?

Välj en bra kontorsstol för arbete vid skrivbord eller grupparbeten vid tillfälliga arbetsbord. Välj snygga konferensstolar som används för möten och föreläsningar. Det är alltid själva användningen som måste styra vilken typ av stol som väljs.

Det är dock viktigt att vara medveten om att både konferensstolar och kontorsstolar finns i olika design. När du väl har kommit fram till om stolen ska ge stöd för långa sittstunder eller inte så finns det flera egenskaper att ponera. Inte minst vad gäller design där material och färg kan vara viktigt att tänka på.