Skrivbordsstol utan hjul

Det kan verka som att skrivbordsstolar med hjul är det enda vettiga valet för god ergonomi vid skrivbordet. Om du ser dig omkring på ditt kontor så inser du att de flesta kontorsstolar har hjul. Det finns givetvis många fina fördelar med att ha hjul på arbetsstolen. Du rör dig ju smidigt med den utan att behöva stå upp.

Men här ska vi tita lite på de fördelar som kan finnas med en skrivbordsstol utan hjul som också är en möjlighet. För balansens skull tar vi också upp några nackdelar som är bra att tänka på innan du väljer kontorsstol till din arbetsplats.

KONTORSSTOLAR UTAN HJUL, ÄR DET ENS ETT ALTERNATIV?

När det finns så många bra ergonomiska skrivbordsstolar med hjul kanske du undrar vad vitsen med en stol utan hjul är. Varför ska du ens tänka tanken att skaffa en kontorsstol utan hjul? Det kan finnas flera bra skäl.

DE FRÄMSTA FÖRDELARNA MED KONTORSSTOL UTAN HJUL ÄR:

  • De är ofta billigare kontorsstolar jämfört med modeller som har hjul
  • De brukar ha särskilt skydd för golvet vilket kan innebära att risken för repor minskar då skrivbordsstolen är utan hjul.
  • Det brukar vara mycket enkelt att montera den här typen av stol för skrivbordet.
  • De har en design som ser nätt och snygg ut. Det gör att de kan passar bättre till exempel på ett hemmakontor.
  • De är ett säkrare val när du sitter på en upphöjd del av golvet och inte vill riskera att rulla över kanten av misstag.

EN KONTORSSTOL SOM STÅR STADIGT ÄR INTE SÅ DUMT

En viktig anledning till att det finns de som vill ha en kontorsstol utan hjul är att den alltid står stadigt. Om modellen är stabil så finns det inga hjul som kan förändra detta. För vissa arbetsuppgifter kan det vara extra viktigt att sitta still.

Även om du kan låsa hjul så är det inte säkert att du får samma fasta och stadiga känsla som du får med stolen utan hjul. Det kan vara något att tänka på om du vet att dina arbetsuppgifter faktiskt skulle gynnas av att din arbetsstol inte kan rulla omkring.

NACKDELAR MED KONTORSSTOL UTAN HJUL

Vi måste också se på några viktiga nackdelar med stolar som är utan hjul. Det finns trots allt goda anledningar till att de flesta väljer design med hjul.

VIKTIGA NACKDELAR ATT BEAKTA ÄR:

  • De är inte enkla att flytta på. Glöm att köra race mot kollegor i korridoren med den här typen av stol!
  • Det finns inte lika modeller att välja från som när du väljer bland kontorsstolar med hjul.
  • En stol som inte har hjul kan också ha en mycket enkel design. När man formar en ergonomisk kontorsstol så brukar hjulen vara ett naturligt inslag. Om det inte finns så mycket fokus på ergonomi så kan man också strunta i hjulen.

FINNS DET ALTERNATIV TILL KONTORSSTOL UTAN ELLER MED HJUL?

Det finns faktiskt alternativ till dig som vill ha någon form av hjul men inte de klassiska hjulen på din arbetsstol. Idag kan du hitta modeller som har en form av kulor som ger glid men inte rulleffekt. Det här kan fungera mycket bra på golv av polerat trä.

Det passar mindre bra med den här typen av glideffekt på golv med plattor där man kan fastna i skarvar om stolen inte har hjul som klarar ojämnheter på ett bättre sätt.

SUMMERING

Kan det vara så att du skulle trivas bättre med en kontorsstol utan hjul? Om du kommer att behöva en stol som står still och aldrig rullar kan detta vara ett bra alternativ. Annars är det så att de flesta ändå föredrar kontorsstolar med hjul som ger smidiga rörelsemoment vid skrivbordet.

Det finns nya innovationer för rull- och glideffekt på kontorsstolar men för många passar det ändå bäst med traditionella hjul. När det finns hjul så är det ju ofta så att resten av stolen är utformad med fler viktiga egenskaper som bidrar till bättre ergonomi på jobbet.