Att välja rätt pizzaugn är avgörande för en pizzerias framgång. Det är inte bara en investering i köksutrustning; det är en investering i att leverera högkvalitativa, snabbt bakade pizzor till dina hungriga kunder. Så, vad är egentligen en pizzaugn och vilken typ passar bäst för ditt kök?

En pizzaugn är en specialiserad ugn som är utformad för att baka pizza snabbt och effektivt. Dess syfte är att ge pizzan den perfekta balansen mellan en mjuk inre del och en krispig yttre skorpa.

Men när det gäller att välja en pizzaugn, står du inför valet mellan gas, elektricitet eller ved. Vilken är bäst för dig?

Läs också: Vilken stekpanna ska man ha?

Välj rätt pizzaugn för ditt kök – Gasol-, el- eller vedeldad pizzaugn

Gasdriven pizzaugn: Praktisk och effektiv

För den som söker bekvämlighet och snabbhet är den gasdrivna pizzaugnen ett utmärkt val. Den erbjuder omedelbar värme och exakt temperaturkontroll, vilket är avgörande för att skapa den perfekta pizzan.

Elektrisk pizzaugn: Enkelhet inomhus

Elektriska pizzaugnar är perfekta för restauranger som kräver enkelhet och flexibilitet. Dessa ugnar värms upp snabbt och når höga temperaturer, vilket gör dem lämpliga för att baka autentiska italienska pizzor.

Deras enkla användning gör dem också idealiska för inomhusmiljöer där gasdrivna ugnar kanske inte är praktiska.

Vedeldad pizzaugn: För den autentiska smaken

För den ultimata autentiska pizzasmaken är vedeldade pizzaugnar oöverträffade. Dessa ugnar uppnår höga temperaturer och ger pizzan en krispig skorpa och en distinkt rökig smak.

För att maximera resultatet, använd lövträ som ek, björk eller asp. Undvik tall och gran, då dessa träslag kan ge en oönskad rök och påverka pizzans smak negativt.

vedeldad pizzaugn

Vad kan man göra med en pizzaugn?

En pizzaugn är inte bara för pizza, den kan göra mycket mer! Du kan baka bröd, kakor och pajer eller till och med laga mat i den. Det är som en mycket användbar ugn för allt möjligt i köket.

Med en pizzaugn kan du baka olika sorters bröd – från saftiga baguetter till krispiga ciabattor. Ugnens konstanta värme gör brödet extra gott och lagom knaprigt.

Och om du gillar sötsaker, kan du skapa massor av godsaker. Smarriga kakor och läckra pajer blir extra goda med hjälp av ugnens härliga värme.

Men det är inte allt! Du kan till och med laga mat i din pizzaugn. Grilla grönsaker, fixa saftiga köttbitar eller till och med göra hela måltider.

Ugnen ger maten en speciell smak och jämn värme som gör allt extra smaskigt.

pizza

Kan man lägga pizzan direkt på pizzastenen?

Absolut! Att placera din pizza direkt på pizzastenen är faktiskt ett utmärkt sätt att uppnå den eftertraktade krispigheten i pizzabotten.

Men för att undvika att din pizza fastnar på stenen och för att maximera resultatet, är det viktigt att först och främst förvärma pizzastenen ordentligt.

En ordentligt förvärmd sten ger den perfekta ytan för en jämn och krispig botten. Om stenen är för kall kan degen fastna.

Dessutom är det viktigt att pizzan är ordentligt mjölad så det blir mindre friktion mellan spade/pizza/pizzaugn.

Det viktiga är att fundera på era behov

Oavsett vilken typ av pizzaugn du väljer, är det viktigaste att överväga ditt behov och stil. Gasdrivna ugnar erbjuder snabbhet och effektivitet, elektriska ugnar passar för enkel användning, medan vedeldade ugnar ger en autentisk smakupplevelse. Så, välj klokt och låt din pizzaugn bli hjärtat i ditt kök och en garant för nöjda gäster utan onödig väntan.