Slitstyrka hos ett tyg eller konstläder inom möbelbranschen anges i enheten Martindale, vilket är en standard för att lättare kunna jämföra olika kvalitéer. Vid testning av en möbelklädsels slitstyrka placeras den i en maskin som utsätter den för samma typ av slitage som när tyget till exempel används i en soffa. Tyger för offentlig miljö kräver betydligt högre slitstyrka än tyger för hemmamiljö. En regel är oftast att tyget bör ha mer än 40.000 Martindale för att passa för offentlig miljö.

Läs mer: Vilka tyger passar bäst för kontorsstol

Hur mäter man slitstyrka på tyg med Martindale?

Testet går ut på att man låter en speciell apparat med en rundad yta rotera över tyget tills det uppstår slitage. Under rotationen appliceras ett visst tryck på tyget för att simulera vanlig användning. Efter varje 500 rotationer kontrolleras tyget visuellt för att bedöma graden av slitage.

Antalet varv som krävs innan det uppstår synligt slitage är då det så kallade Martindalevärdet. Ju högre Martindalevärde, desto mer slitstarkt är tyget.

Det är viktigt att notera att Martindale-testet inte är det enda sättet att mäta tygets slitstyrka. Andra metoder, som Wyzenbeek-testet, kan också användas för att mäta tygets slitstyrka.

Slutligen är det viktigt att notera att Martindalevärdet endast ger en indikation på tygets slitstyrka. Andra faktorer, som materialets kvalitet och design, kan också påverka tygets prestanda och livslängd.

Varför är det viktigt att tänka på Martindale?

Det är viktigt att tänka på Martindalevärdet när man väljer möbeltyg eftersom det ger en indikation på tygets slitstyrka och hur länge möbeln kan förväntas hålla. Om man väljer ett tyg med högt Martindalevärde kan man vara säker på att möbeln kommer att ha längre livslängd och tåla mer slitage.

Att ha en möbel med ett tyg som har ett för lågt Martindalevärde kan leda till att tyget slits ut snabbt och att möbeln måste bytas ut tidigare än vad man hade planerat. Detta kan leda till onödiga kostnader och besvär.

Martindalevärdet är särskilt viktigt att tänka på för möbler som utsätts för mycket slitage, till exempel hotellmöbler, restaurangmöbler, utemöbler. I princip alla möbler som används i offentliga miljöer.

Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Martindale_(unit)