När det gäller möbeltyger till offentlig eller hemmamiljö är det
allmänt känt att tygets yta kan bli lite ”noppig”. Måttenheten för detta är namnet ”Pilling”. Noppighet eller mer utförligt förklarat överskottsfibrer som slits av från möbelklädseln.  Detta uppstår vid slitage av olika slag när möbeltyget gnids vid användning och små fiberkulor bildas. Måttskalan för ”Pilling” är mellan 1 till 5.  Den högre siffran 5 betyder ingen pilling överhuvudtaget medans 1 är mycket pilling. Skalan är exponentiellt vilket till exempel innebär att 4 är dubbelt så bra som den tidigare nivån 3.

Pilling på möbeltyg: Vad det är och hur man hanterar det

Möbeltyg kan vara vackert och bekvämt, men det är också utsatt för slitage och skador. En vanlig typ av slitage som kan påverka möbeltyg är ”pilling”, vilket är när små bollar av fibrer bildas på ytan av tyget. I den här artikeln tittar vi på vad pilling är, vad som orsakar det och hur man kan hantera det.

Vad är pilling?

Pilling är när små bollar av fibrer bildas på ytan av ett textilmaterial. Det kan uppstå på kläder, sängkläder, handdukar och möbeltyg. Pilling uppstår när fibrer i tyget gnids mot varandra och skapar friktion. Detta kan hända när du sitter eller ligger på en möbel, när du tvättar tyget eller när du rengör det på annat sätt.

Varför uppstår pilling på möbeltyg?

Pilling kan uppstå på möbeltyg av olika skäl. En orsak kan vara den typ av fiber som används i tyget. Vissa fibrer, som ull och bomull, är mer benägna att bilda pill än andra. En annan orsak kan vara användning och slitage. Ju mer du använder möbeln, desto mer slitage utsätts tyget för och desto större är risken för pilling. Tvättning och rengöring kan också påverka risken för pilling.

Hur hanterar man pilling på möbeltyg?

Det finns flera sätt att hantera pilling på möbeltyg. Ett sätt är att använda en tygtrimmer eller en tygkam för att ta bort de små pillbollarna. Detta kan hjälpa till att göra tyget mjukare och förhindra ytterligare slitage. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för skötsel och rengöring av möbeltyget för att minimera pilling och för att säkerställa att tyget behåller sin kvalitet och utseende under en längre tid.

En annan förebyggande åtgärd mot pilling är att undvika överdriven friktion och slitage på möbeltyget. Detta kan göras genom att undvika att gnida eller skava tyget mot andra ytor och genom att undvika att använda hårda borstar eller grova rengöringsmedel.