Hur vet du om en kontorsstol är bra för just er

Du ser en bild på en kontorsstol och den ser bra ut men hur vet du att skrivbordsstolen verkligen kommer att ge dig det stöd som du är ute efter? När du väljer datorstol ska du i första hand fundera lite på hur den ska användas. Det är något som blir avgörande för hur du kommer att uppleva en arbetsstol.

Med detta sagt så tar vi en titt på några olika användningsområden och vilken typ av kontorsstol som kan tänkas passa.

MÅNGA TIMMARS ARBETE PÅ KONTOR

För dig som sitter mycket så är det bra med en arbetsstol ergonomisk och bekväm. Även om du har ett höj- och sänkbart skrivbord så är det klokt att sitta på ett aktivt sätt. Det här kan fungera förebyggande mot skador som ryggont och nackspärr.

När du använder en stol under längre stunder ska du också se på kontorsstol tyg som känns skönt att sitta mot. Arbetsstolar med tyg som andas är bekväma när det är varmt. Dessutom bör det inte bli halkigt i sätet.

Längre arbetsdagar kräver en ergonomisk kontorsstol som är lätt att anpassa. Den bör ha funktioner som:

  • Tilt (lutning)
  • Gungning
  • Justering i höjd
  • Armstöd som är justerbara
  • Hjul

Det går att lägga till mycket mer till den listan som lumbar stöd och mer. Lär dig mer om ergonomiska kontorsmöbler gör någon verklig skillnad

KONTORSSTOLAR FÖR RECEPTIONER OCH DELADE ARBETSPLATSER

En office chair som ska användas i en reception är ofta en dator stol som flera delar på. Det bör vara en stol med hjul för god rörlighet och funktioner som är lätta att ställa om. På så vis kan en person använda stolen som en hög arbetsstol medan en annan sitter lägre på den.

Det kan också vara bra om delade kontorsstolar är lätta att sköta om. Visst kan en kontorsstol i läder vara hållbar och lätt att hålla fräsch, men många gånger blir det bättre med syntetiska material. Man kan också välja en kontorsstol i svart hellre än en vit kontorsstol som snabbt kan börja se lite smutsig ut. En kontorsstol med brun färg kan också hålla sig fin i färgen längre än den som är vit.

KONTORSTOL FÖR ARBETE OCH SPEL

En annat vanligt användningsområde är spel. Om du har en liten kontorsstol som fungerar bra för arbetet vid skrivbordet kanske den inte är lika praktiskt för gaming. Det finns skrivbordsstolar som är lika bra för kontorsarbete som för gaming. Det beror på att de har mycket flexibla funktioner.

En billig kontorsstol kan fungera även för spel men räkna inte med det. Om du vill kombinera arbete med gaming så är det bättre att se på en kontorsstol som är känd för att fungera på detta vis eller kanske en gaming stol som också är lämplig som arbetsstol.

SKRIVBORDSSTOL VID REHABILITERING AV ARBETSSKADA

När du har drabbats av en arbetsskada så ska du inte se på billiga kontorsstolar som förvisso håller god kvalitet men som inte har finesserna du behöver. Här handlar det ju inte bara om det är en kontorsstol med eller utan armstöd.

Du kanske behöver ett specifikt sitt-djup och möjlighet att ställa in ett stöd för ländryggen. Då du har problem med värk eller behöver ett visst typ av stöd för din rehabiliteringsperiod så ska du välja en kontorsstol som ger det specifika stödet. Då ökar chansen för att det blir riktigt bra.

DATASTOL OCH MÖTESSTOL FÖR KONFERENSRUM

Du kan också välja data stolar som även kan klassas som konferensstolar. En snygg skrivbordsstol i skinn kan ju passa alldeles utmärkt då det ska hållas konferens i konferensrummet. Konferensstolar måste också vara bekväma men det här är inte alltid samma sak som kontorsstolar.

Konferensstolen kan ha hjul som kontorsstol men den behöver inte ha alla funktioner som krävs när man sitter många timmar på stolen varje dag. Dessutom kan konferensstolar för möten och föreläsningar vara enklare för att man ska få plats med fler i lokalen.

ERGONOMISK STOL FÖR SMINKBORDET

Vill du sitta ergonomiskt då du sminkar dig? Det är klart att du kan använda en stol för sminkbord som är skön att sitta på. Det kanske inte blir så lämpligt med en stor kontorsstol i läder då den tar för mycket plats.

Då du ska sitta vid ditt sminkbord vill du få stort svängrum. Här passar det heller inte så bra med kontorsstolar med armstöd. Dessutom kanske du vill välja en enklare kontorsstol med grå eller svart färg hellre än vitt som lätt kan fläckas av sminket.

En enklare skrivbordsstol av trä kan också fungera. Den är dock inte alltid så bekväm som modellerna med hjul och mjukt säte.

NÄR MÄRKET ÄR KÄNT FÖR GOD KVALITET

Ska du välja en Jula kontorsstol eller en Herman Miller stol? Det beror lite på hur du tänker dig att din arbetssituation ska se ut framöver. När du väljer en kontorsstol från ett känt märke som till exempel Aeron från Herman Miller så vet du vad det innebär.

Du tar inga risker med kända märken vars stolar har använts av så många. Det är lätt att hitta recensioner online och ta reda på vad andra tycker om en viss kontorsstol från ett känt märke. När du köper en känd modell så kanske du inte ens behöver provsitta den.

De bästa kontorsstolarna är så pass bra att de går att anpassa för varje person. Det viktigaste är att du lär dig hur du ska justera de olika funktionerna på rätt sätt. Då lär du bli nöjd med stolen.

Sedan är det förstås viktigt att du betänker stolens form. Om du inte vill ha en kontorsstol med nackstöd så hjälper det ju inte att den kommer från ett känt märke. Bara om designen är gjord så att du kan plocka av nackstödet och njuta av allt annat som stolen erbjuder.

EN SKÖN KONTORSSTOL FÅR GÄRNA VARA FIN ATT SE PÅ!

Sist och minst viktigt är hur kontorsstolen ser ut. I varje fall då den inte ska användas i konferenssammanhang där du vill imponera på gäster. Men en kontorsstol som har en vacker design är en fördel. Du kan uppleva att du blir inspirerad av att använda den.

Ibland rör det sig om att du får en viss färg på din skrivbordsstol. Ibland handlar det snarare om formen. Den kan vara både ergonomisk och fin att se på. Du kan välja färg som passar ihop med annat på ditt kontor eller något som bara känns rätt.

RÄTT STOL FÖR DIN KROPP

Vi är alla olika vad gäller kroppsform och det är viktigt att komma ihåg att kontorsstolar byggs för en viss tyngd och form. Om du är längre och större så behöver du en skrivbordsstol som är anpassad för detta. Ta alltid en titt på om arbetsstolen du är intresserad av passar din fysik. Ibland finns det olika storlekar är det viktigt att du väljer rätt storlek för att det ska bli en bra kontorsstol för dig.

EKONOMI FÅR OCKSÅ BETYDELSE

En bra kontorsstol för dig är också en arbetsstol som du har råd med. Om du har en mindre budget för att köpa arbetsstol är det inte så dumt att se på bästa möjliga kvalitet för det du kan betala.

Ibland kan du dra nytta av en kampanj och få den bästa kontorsstolen till ett lägre pris. Ibland får du kanske prioritera vissa egenskaper och inse att du inte riktigt har råd med allt som du drömmer om just nu.

Det viktigaste är att du väljer en arbetsstol som är väl anpassad för sin användning. Om du är osäker på vad det innebär för dig kan du alltid kontakta oss på AZ Design. Det är bara att beskriva hur du ska använda stolen så kan vi ge dig bra förslag.