Snygg röd restaurangstol som fungerar bra på uteserveringen

Vad händer med restaurangstolar på svenska restauranger? Kan det vara så att restaurangstolar har blivit bekvämare?

Finns det hjärterum så finns det rum för baken heter det ju. Men på en restaurang är frågan om den här tesen verkligen stämmer. När vi är ute och äter är det inte så säkert att vi vill sitta liksom sillen i asken. Nej, bra restaurangstolar ser till att var och en får sin plats och utrymme för att i lugn och ro njuta av mat och dryck.

Har restaurangstolar blivit bekvämare? Vi vill hävda att de har det. Framförallt märker vi att det numera finns ett stort utbud av restaurangstolar (som du givetvis finner här på AZ Design). Det vittnar om att både restaurangägare och tillverkare har förstått behovet av att skräddarsy restaurangens sittplatser.

HUR SER SITSEN PÅ STOLEN UT?

Något som kan få stor betydelse för hur bekvämt det är att sitta på en restaurangstol är hur sitsen ser ut. Klädda stolar är populära. Både som karmstolar, enkla stolar och som barstolar. Vi tycker om att sitta mjukt men här finns det en fallgrop som vi gärna undviker. Gropen i stolen förstås!

När det bildas en grop i stolen innebär det att vi sjunker ner med baken och känner av den hårda kanten mot ben och sidor. Det här är verkligen inte bekvämt och något som du som restaurangägare vill undvika.

DET FINNS HUVUDSAKLIGEN TVÅ LÖSNINGAR PÅ PROBLEMET:

  1. Köp klädda stolar av hög kvalitet med stoppning som inte ger vika efter hundra gästers sittande. Här ska du se både på tyg och på stoppning. Du ska ju kunna hålla stolen ren utan att det försvagar material och konstruktion.
  2. Köp plaststolar som är formade för att vara bekväma och som inte kommer att formas om efter många sittningar. Om det är viktigt med tygkänsla i restaurangen går det ju att använda sittkuddar som du binder fast i stolen. Dessa kan sedan tvättas regelbundet för en fräsch känsla i restaurangen.

Vi kan se att utbudet inom båda kategorierna bara växer. Restaurangstolarna blir helt klart bekvämare oavsett om de har stoppning eller inte!

RYGGSTÖD SOM GER STÖD OCH KOMFORT

En annan sak som gör att restaurangstolar blir bekväma är ryggstödets utformning. Ett ryggstöd som är för rakt kan få dig att känna det som att du sitter i cockpit på en raket som ska skickas ut i rymden. Det är en design som är väl värd att undvika. Särskilt på restauranger.

Stolar som bankettstolar har ryggstöd med stoppning som känns mjuk och skön mot ryggen. Det finns också former som ger ett ländryggsstöd. Nästan lite som ergonomiska kontorsstolar! När stoppningen känns mjuk att luta sig mot kan den också fungera lite som en masserande del av stolen. Det gör att det blir mycket bekvämare att sitta lite längre.

STOLEN SOM SIGNAL TILL GÄSTERNA

Har du någonsin tänkt på vilken signal som stolarna på restaurangen sänder gäster då de kliver in i lokalen? Det här är psykologi som är väl värd att uppmärksamma om du ska inreda med restaurangmöbler.

Det är nämligen så att bekväma stolar med sköna säten och ryggstöd talar om att det här är en restaurang där man gärna sitter lite längre. Enklare plaststolar säger ät snabbt. Det ena behöver inte vara bättre än det andra. Det här beror ju en hel del på vad för typ av restaurang eller café du driver.

Men vi kan se att formerna på dagens restaurangstolar är i enlighet med dessa koncept. Lyxigare stolar är så bekväma att du kan börja fundera på om du kan köpa samma stolar till ditt eget vardagsrum eller kök.

Enklare stolar av plast är fräscha men gjorda för att du inte ska fastna. Det är ju inte heller så dumt när lunchen är kort och du fokuserar mer på att få god mat än att kunna sitta riktigt länge.

Vita restaurangstolar i trämaterial som ger en varm och ombonad känsla i restaurangen

RESTAURANGSTOLAR SOM GÖR DET MÖJLIGT ATT SOVA ÖVER

Det finns en typ av restaurangstolar som är gjorda för riktigt långa måltider. Dessa har ett bredare säte. Det här innebär att du kan röra dig mer i stolen. Du kan korsa ben, flytta dig från sida till sida och kanske till och med lägga upp ett ben under det andra.

För restauranger där det är tal om menyer med flera rätter som kan ta flera timmar att ta sig igenom är den här typen av stolar ett måste. Det kan röra sig om karmstolar som förutom ett bredare säte ger gott stöd för ryggen. Det går att luta sig tillbaka och ta en liten tupplur mellan rätterna.

MATERIAL SOM VI TYCKER OM

En annan sak som vi kan se i dagens svenska restauranger är att det finns restaurangstolar av material som vi tycker om. Det handlar inte bara om att man kanske väljer tyg och trä hellre än plast. Plaststolarna har också blivit bekvämare. De har en ytbehandling som gör att gästen inte glider omkring och en form som man får gott stöd av.

Materialen vi tycker om är sköna att ta i men är också gjorda för att vara enkla att hålla rena. Det är mycket bekvämare på en restaurang där personalen inte drar sig för att göra rent mellan gästers besök.

Dessutom ser vi fina kombinationer. Sitsen med tyg och skön stoppning kan stöttas av en vacker metallram. Men mjuka former och ytor som är attraktiva att se på skapas en komfort som påverkar stämningen i lokalen.

STOLAR VI VÅGAR LITA PÅ

Den som har varit med om att stolen på restaurangen ger vika för den egna vikten vill aldrig mer gå ut och äta. Det här är verkligen inte en rolig upplevelse och den motverkas med stabila stolar som man vågar lita på.

Även plaststolar kan vara robusta. De behöver inte alls böjas och glida bara för att den som sitter i stolen tycker om att röra på sig. När folk ska sitta lite längre behövs det ett gott stöd just med tanke på rörligheten.

Vi kan se att många restauranger satsar på restaurangstolar som är stadiga. Man är inte lika rädd för tyngden just för att det lönar sig att ha stolar som folk vågar sitta på. Samtidigt är moderna innovationer och smart design en anledning till att låg vikt kan kombineras med stabilitet.

VAD SKA DU GÖRA MED ARMARNA?

Vi kan lägga armarna på bordet även om det kanske inte rimmar helt rätt med vett och etikett. Med karmstolar finns det utrymme på stolen att lägga armar som inte är igång med gaffel, kniv och glas.

Det kan vara väl värt att fundera lite på var armar ska placeras. Särskilt på lite finare restauranger där man gärna vill undvika att gäster vilar armbågar på bordet. Om det tvärtom är så att du vill att folk äter snabbt och inte blir för bekväma kan det vara klokare att välja stolarna utan armstöd.

VI ÄTER JU MED ÖGONEN OCKSÅ

Det är klart, vi knaprar inte på restaurangstolar men de kan ändå påverka hur vi upplever våra måltider på restauranger. När vi ser på hur bekvämt det är att sitta i stolar så är det smart att tänka lite på hur deras design kan påverka hela matupplevelsen.

En restaurang som fungerar mer som café med rätter som pannkakor och omeletter kan till exempel vilja ha en stil som går i trä och romantiska tyger. När stolarna passar in i temat kan det göra att gäster upplever att det är mysigt att sitta och äta.

Detta trots att stolarna inte nödvändigtvis är så bekväma. Vi påverkas otroligt mycket av våra synintryck. Maten blir nästan lite godare då allting omkring stämmer så väl överens rent designmässigt.

SUMMERING

Har restaurangstolar blivit bekvämare? Vi vill säga att de har det och det beror både på att design har förbättrats och att det finns så många olika varianter att välja från. Idag kan du inreda din restaurang eller ditt café med stolar som passar perfekt för den upplevelse du är ute efter. Det är det som gör att det går att skapa maximal komfort för varje tema och lokal.