Sadelstol eller kontorsstol? I det här inlägget kommer jag att förklara varför sadelstolar är så populära på exempelvis tandläkarmottagningar och skönhetssalonger och hur de kan användas på kontoret. Jag kommer att gå igenom fördelarna med en sadelstol och varför det kan vara värt att prova en.

Fördelarna med en sadelstol

Att använda en sadelstol har visat sig ha många fördelar på grund av dess sittsform. En studie från 2018 visade att användningen av en sadelstol minskade de ergonomiska riskerna för långvarigt sittande, genom att engagera underanvända muskler och upprätthålla en neutral ländryggsställning hos tandläkarstudenter.

Samma studie visade också att sadelstolar kan vara fördelaktiga för personer med ryggsmärta, eftersom den framåt sjunkande formen på sadelsätet hjälper till att bibehålla en ryggstödd sittställning och minskar trycket på den nedre delen av ryggen.

Sadelstolar är fördelaktiga för att upprätthålla en naturlig ryggradsvinkel i ländrygg, vilket kan hjälpa till att korrigera posturala problem. Sadelstolar kan förbättra funktionen hos övre extremiteterna och öka produktiviteten för kontorsanställda.

Dessutom, genom att stabilisera skuldergördel i sittande läge, kan en sadelstol hjälpa armar och händer att behålla kraften samtidigt som de gör små exakta rörelser, vilket är en fördel för tandläkare. Vidare kan sadelstolar bidra till att lindra belastningen på de kvinnliga delarna av gravida kvinnor, minska bäckensmärtor och ländryggssmärta, och möjliggöra lättare andning genom att förhindra hyperextension av hållningen.

Är sadelstolar bra för din rygg och höfter?

Sadelsstolar är ett bättre alternativ än vanliga kontorsstolar för att undvika ryggproblem. Det sadelformade sätet har en fördelaktig effekt på höftöppningen, vilket minskar risken för ländryggssmärta. En av orsakerna till ryggbesvär efter långvarigt sittande är den ihållande trycket på ryggraden. På en traditionell stol förlorar ländryggen sin naturliga böjning inåt och detta ökar trycket på ryggen med upp till 40% jämfört med när man står med bibehållen naturlig kurva på en sadelstol.