Kontorsstolar utan ryggstöd? En bekväm stol kan göra en stor skillnad för din arbetsmiljö. Ergonomiska kontorsstolar kommer i många olika design som fokuserar på funktionalitet. Du kan välja mellan olika färger och material för att hitta en stol som passar din stil och miljö. Oavsett om du arbetar på ett kontor eller hemifrån, kan en bra stol bidra till att skapa en snygg och bekväm arbetsplats där du kan arbeta mer produktivt och utan smärta från dålig sittställning.

Varför ska man välja kontorsstolar utan ryggstöd?

Att välja en kontorsstol utan ryggstöd kan ha stora hälsofördelar jämfört med en vanlig kontorsstol. Genom att hålla ryggen rakt stärker du kroppen och musklerna i stället för att sjunka ihop.

Detta är särskilt viktigt när du sitter stilla en stor del av dagen eftersom det kan öka risken för belastningsskador och livsstilssjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och fetma.

Forskning visar att långvarigt stillasittande kan vara farligt för hälsan, och det är viktigt att ta regelbundna pauser från sittande under dagen. En intressant upptäckt är att risken för hälsoproblem börjar öka redan efter sju timmars sittande, och om man sitter mer än elva timmar om dagen ökar risken betydligt. Detta betonar vikten av att vara medveten om sittande beteende och ta aktiva steg för att minska stillasittandet.

Genom att använda en ergonomisk kontorsstol utan rygg- och armstöd tvingas du röra på dig, vilket inte bara hjälper till att förebygga smärta i rygg, ländrygg, arm, nacke och axlar, utan också bidrar till att förebygga livsstilssjukdomar.

Välj en sadelstol – för en mer ergonomisk sittställning

Sadelstolar ger dig en naturlig och hälsosam sittställning som ger optimalt stöd för ryggraden och minskar risken för belastningsskador.

Tack vare den öppna vinkeln i höft och knä minskar belastningen på lederna samtidigt som det främjar blodcirkulationen i kroppen. En annan fördel med sadelstolen är dess smidighet. Ofta är dessa stolar utrustade med hjul som gör det enkelt att röra sig runt på golvet, vilket kan vara till stor fördel vid olika arbetsuppgifter.

I takt med att höj- och sänkbara bord blir allt vanligare på kontor och arbetsplatser, ökar också populariteten för sadelstolar som ett hälsosamt och bekvämt alternativ.

 

Källa: https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/belastningsergonomi/sittande-staende-och-gaende-arbete/

https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/73956