Matlagning är en konstform och en nödvändig del av människors liv över hela världen. Genom att använda olika ingredienser och tekniker förbereder vi måltider som inte bara ger näring utan också tillfredsställer våra smaksinnen.

En central del av matlagningen är tillämpningen av värme, vilket är avgörande för att omvandla råa ingredienser till läckra och smakfulla rätter.

Spana in vilka restaurangmaskiner vi kan erbjuda.

Vad är matlagning?

Matlagning är en konst och vetenskap som omfattar en mängd olika aktiviteter och processer för att förbereda råa livsmedel och omvandla dem till läckra och aptitretande rätter. Det är en mångfacetterad process som innefattar flera steg och tekniker för att uppnå önskad smak, textur och utseende hos maten.

Först och främst innebär matlagning att förbereda råa livsmedel genom skärande, hackning, skivning och andra förberedande åtgärder för att göra dem lämpliga för tillagning. Detta kan innebära att grönsaker skärs i tärningar på en skärbräda med en särskild kökskniv, eller så kan man använda en skärmaskin, köttet marineras eller fiskfiléer avlägsnas från benen.

Därefter tillämpas olika tillagningsmetoder och tekniker beroende på den specifika rätten som tillagas. Det kan inkludera stekning i en stekpanna eller ugn, kokning i vatten eller buljong, bakning i en ugn eller grillning på en grill.

Matlagning involverar också användning av olika ingredienser och kryddor för att förhöja smakerna och ge en välbalanserad smakprofil åt maten. Detta kräver både kunskap om olika smaker och förmågan att blanda och balansera dem på ett harmoniskt sätt.

Varför behöver vi värme när vi lagar mat eller bakar?

Värme är en oumbärlig komponent i matlagning och bakning av flera anledningar:

  1. För att förbättra smak och textur: Genom att applicera värme på råa ingredienser bryts molekylära strukturer ned och nya smaker och dofter utvecklas. Proteiner och kolhydrater bryts ner och omvandlas till komplexa föreningar som ger maten sin karakteristiska smak och textur.
  2. För att döda bakterier och skadliga mikroorganismer: Värmebehandling, som kokning eller stekning, eliminerar skadliga bakterier och mikroorganismer från råa livsmedel, vilket gör maten säker att konsumera och minskar risken för matförgiftning.
  3. För att göra maten mer smältbar och lättare att smälta: Värmebehandling bryter ned tuffa fibrer och strukturer i maten, vilket gör den lättare att tugga och smälta. Detta förbättrar matsmältningen och absorberingen av näringsämnen i kroppen.
  4. För att underlätta kokning och bakning: Genom att applicera värme kan vi snabba upp matlagningstiden och förbättra jämnheten i tillagningen. Dessutom möjliggör värme olika matlagningstekniker, såsom stekning, kokning, bakning och grillning, vilket ger mångfald och variation i matlagningen.

Livsmedelsverkets artikel om hur maten påverkas vid tillagning ger en informativ översikt över de kemiska och fysiska förändringar som maten genomgår under tillagningsprocessen.

Relaterade produkter

Skärbräda, 35x25 cm

Lax/filékniv flexibel, 31 cm

Kombiugn, GENIUS MT 20-11