Vilken sorts receptionsdisk skall man välja

Det första en besökare till ert företag verkligen lägger märke till är er entré och sedan receptionen. Det sägs att en reception är företagets ansikte utåt och visst kan det vara så. Det är verkligen inte dumt att investera lite mer tanke och kraft i hur en receptionsdisk ska se ut och hur den ska placeras i rummet där folk kliver in på ert företag.

Här ska vi se på några viktiga punkter som kan vara bra att komma ihåg då det blir dags att se på receptionsdiskar och att inreda receptionen. Det här rummet kan göra den stora skillnaden mellan en bra start och en mindre lyckad kontakt med gäst och kund.

RECEPTIONSDISK MED SNYGG DESIGN

En receptionsdisk är en central möbel i receptionen. Därmed bör den ha en smakfull design som stämmer väl överens med övrig stil i rummet. Formen kan vara rund, fyrkantig eller hög och avlång. Även en liten receptionsdisk kan ha en imponerande design.

När man kommer in får man genast lust att kliva fram till ett receptionsbord som känns inbjudande. Då det märks att det här är en plats där gäster snabbt kan vallas vidare eller få svar på frågor så får det betydelse.

Designen kan vara gjord så att man får omedelbar kontakt med receptionisten trots att den här personen befinner sig bakom disken. Det hela fungerar precis som med butiksdiskar där man å ena sidan vill göra en markering men samtidigt behöver skapa en inbjudande känsla.

GOD KOMMUNIKATION I EN TREVLIG MILJÖ

Om vi ser på helheten i receptionen så är det viktigt att receptionsdisken står på rätt plats och med viktiga detaljer omkring sig. Det är inte sällan så att receptioner är större rum. Det kan påverka ljudbilden. Med smarta ljudabsorbenter så får man inte bara dekoration i rummet.

Det blir lättare att höra vad personal säger och det känns mer förtroligt då rummet är utan eko. En snygg väggabsorbent i form av en världskarta kan bidra med en internationell känsla. Det är en tillgång och något som ytterligare stärker rummets känsla av att ta emot gäster på ett professionellt sätt.

Kommunikation handlar förstås inte bara om huruvida rummet har en god ljudbild eller inte. Det är viktigt att välja en receptionsdisk som gör det enkelt att kommunicera. Den ska ha en storlek som inte känns för stor.

Ibland är det bättre att välja en liten receptionsdisk just för att den kan kännas mindre som ett stort block som står i rummet. Men när det är mycket aktivitet och många receptionister ska jobba bakom disken så får man se på större varianter.

För att få en hemtrevlig och lite privatare miljö går det att jobba med krukor och konstväxter. Dessa kan ställas ut på ett strategiskt sätt i receptionen. Det går att skärma av den som pratar med receptionisten från andra gäster som kanske sitter i loungemöbler i närheten.

ENKELT FÖR RECEPTIONISTER ATT JOBBA

På den andra sidan disken finns receptionisten som givetvis behöver en behaglig arbetsmiljö. Det påverkar receptionisten på ett positivt sätt att det finns ljudabsorbenter i rummet. Det gör det lättare att ta telefonsamtal samtidigt som gäster i receptionen för samtal.

Receptionisten bör kunna växla mellan att sitta och stå. På baksidan av disken bör det finnas ett skrivbord där det går att sitta på ett ergonomiskt sätt med en ergonomisk kontorsstol. Det gäller att det finns gott om benutrymme och plats för rörlighet.

Det kan verka bekvämt med stående arbete men en receptionist kan ju jobba många timmar och då blir det lätt tröttsamt att stå hela tiden. För möten med de som kommer på besök så kan man även ställa in ståbord i närheten av receptionen. Där går det att stå tillsammans och ta hand om sådant som måste ordnas med i receptionen.

Det här är också något som kan ge receptionister mer rörelse i arbetet. Flexibiliteten är viktig för att receptionen ska ge ett gott stöd. Det gäller att tänka igenom vad som kan tänkas bli aktuellt när personer kommer på besök. Saker som att få passerkort eller program för dagen blir mycket trevligare när receptionsdisk och logistik omkring den fungerar på ett smidigt sätt.

RÄTT STORLEK PÅ RECEPTIONSDISKEN

Det gäller att hitta rätt storlek på receptionsdisken. När du väl har hittat rätt form och stil så kan du välja mellan olika storlekar så att möbeln får plats och ger rätt stöd. Här är det i huvudsak två saker att tänka på:

  1. Hur stort är rummet? Det duger inte att klämma in en gigantisk butiksdisk när det sedan inte får plats med något annat i rummet.
  2. Hur många ska jobba bakom receptionsdisken? Man kan inte jobba på varandra så det är viktigt att beakta hur många arbetsstationer som man kan få plats med bakom disken i receptionen.
    Vilken färg och design önskas på receptionsdisken

FÄRGER OCH DESIGN SOM UTTRYCKER ERT VARUMÄRKE

Hur ska ni välja färg på receptionsdisk och andra möbler för receptionen? Det är viktigt med ett helhetstänk och ni kan utgå från er företagsprofil. Om det finns en specifik färg som återkommer i allt material från er verksamhet är det bra om receptionens inredning rimmar väl med detta.

Många gånger innebär det att man väljer en receptionsdisk med en neutral färg som sedan matchar andra receptionsmöbler. Om du tycker att det är svårt att välja rätt kan du alltid kontakta oss på AZ Design och visa oss hur er företagsprofil ser ut. Dessutom kan det vara klokt att se på möbler i receptionen som redan finns på plats för att avgöra vad som kommer att passa in.

Kom ihåg att det inte bara handlar om färger som redan finns i er företagsprofil. Ni har ju ett budskap som företag. Detta budskap kan beskrivas med rätt färgval. Även saker som material kan påverka hur känslan blir. Det är något att betänka när det blir dags att köpa möbler till receptionen.

GODIS, INFORMATION OCH MER

För att skapa god stämning i receptionen är det inte dumt med presenter till gäster. Det kan vara något så enkelt som företagsgodis med tryck i snygga glasskålar. Den som står och väntar vid disken uppskattar att få en liten present på detta vis. Här passar det också alldeles utmärkt med reklampennor. De kan ju behövas då det kanske uppstår behov av att fylla i formulär.

Den som inte står i och väntar vid disken i receptionen vill gärna sitta bekvämt. I en reception är det alltid en fördel med sköna loungesoffor. Dessa kan användas både av personal som tar en paus och av besökare som väntar på att delta i ett möte eller på att en kontaktperson ska komma ut i lobbyn.

Fundera lite mer på hur receptionen kommer att användas för att besluta om den typ av möbler som ska finnas på plats. Det handlar också om belysning som fungerar på ett inbjudande sätt. Finns det glasväggar mellan reception och kontor är det kanske en fördel att på något vis göra dessa mindre genomskinliga för att skapa en mysigare plats både i receptionen och på kontoren som angränsar.

MED TANKE PÅ KOSTNADER FÖR ATT INREDA RECEPTIONEN

Det går att välja en billig receptionsdisk som ser bra ut och som är funktionell. Men när man inreder en reception bör pris på möbler inte stå i fokus. Idag är det fullt möjligt att finna prisvärda receptionsmöbler som håller hög kvalitet.

När budgeten för receptionsinredning är liten går att få en billig receptionsdisk genom att vara bättre medveten om de krav som finns. Kanske kan ni gå ner lite i storlek eller välja ett material som är mindre kostsamt men samtidigt slitstarkt.

Kom ihåg att funktionella receptionsdiskar kan användas för så mycket mer än att ta emot gäster. De är ju i grund och botten en form av arbetsbord där den som agerar receptionist kan göra så mycket mer. Det är något att räkna med när du ser på pris för receptionsdisk och annan inredning för receptionen.