Hur sitter man ergonomiskt? Ergonomi är ett viktigt begrepp när det kommer till att skydda kroppen från belastningsskador. Genom att använda rätt tekniker och redskap kan man undvika onödiga skador på kroppen. Detta gäller inte bara på arbetsplatsen, utan även i hemmet och vid fritidsaktiviteter.

En stor del av ergonomin handlar om att anpassa arbetsuppgifter och redskap efter individens behov och förutsättningar. Att tänka på rätt sittställning, att inte sitta stilla för länge och att ta regelbundna pauser är några exempel på hur man kan arbeta ergonomiskt för att minska risken för belastningsskador.

Läs även vår artikel: Gör ergonomiska kontorsmöbler någon verklig skillnad?

Ryggen drabbas lätt av belastningsskador

Ryggen är en av de vanligaste delarna av kroppen som drabbas av belastningsskador och det är viktigt att vara aktiv för att undvika problem. Genom att regelbundet röra på sig och stärka ryggmusklerna kan man förebygga ryggbesvär och även rehabilitera vid redan befintliga problem.

Att tänka på ergonomin är en investering i kroppens hälsa och välbefinnande på både kort och lång sikt. Genom att arbeta och leva på ett sätt som är skonsamt för kroppen kan man undvika onödig smärta och skador som kan begränsa ens möjligheter och livskvalitet.

Så här sitter man ergonomiskt

  • När du sitter är det grundläggande att ha rätt utgångsställning, vilket innebär att höft, knä och fotled bör vara i en minst 90 graders vinkel. Läs mer om optimal sittposition på Canadian Centre for Occupational Health and Safety (CCOHS).
  • Sitt upp på stolen så att två tredjedelar av låren har stöd, undvik tryck i knävecken och se till att ha bra stöd för fötterna på golvet eller ett fotstöd.
  • För att upprätthålla god sittbalans, se till att tyngdpunkten vilar på sittbensknölarna.
  • Var noga med att byta ställning ofta, och om din stol kan justeras, gör det gärna med jämna mellanrum.
  • För att undvika spänningar i axlar och armar, bör bordet vara några centimeter lägre än armbågarna och tillåta fri rörelse över bordsytan.

Källa: https://www.1177.se/Jonkopings-lan/liv–halsa/fysisk-aktivitet-och-traning/vardagsergonomi-ta-hand-om-din-rygg/