Hur får man bort skabb från möbler? Och vad är egentligen skabb? Skabb är en hudsjukdom som beror på små kvalster som bosätter sig under huden. De får oss att känna en stark klåda, speciellt på kvällar och nätter. Skabb uppstår när vi blir infekterade av kvalster, vilket är små spindelliknande djur. Skabbdjuren som orsakar skabb hos människor är bara cirka 0,3 till 0,4 millimeter stora.

En frisk person kan ha upp till tio av dessa kvalster på huden, medan äldre personer eller de med ett svagt immunförsvar kan ha hundratals av dem.

Det är bra att veta att kvalster från till exempel hundar och katter inte kan föröka sig på vår hud, men de kan ändå bita och ge klåda.

Läs mer: Hur får jag bort röklukt från möbler?

Hur får jag bort skabb från möbler?

För att bekämpa skabb i hemmet finns det vissa steg du måste ta.

  1. Tvätta alla kläder, handdukar, sängkläder, filtar, mössor, handskar, skor, tofflor och andra tvättbara textilier i minst 60 grader. Skabbdjur är väldigt känsliga för uttorkning och har svårt att överleva vid temperaturer över 50º C.
  2. För de textilier som inte kan tvättas, som tex möbler, mattor och andra porösa material, ska du dammsuga noggrant. Och om möjligt, täck dem med plast och låt dem stå undan i minst 3 dygn. Detta hjälper till att minska risken för överlevande skabbdjur. Om du kan, ställ ut möbler på vädring i 2-3 dagar för att ytterligare minska skabbdjurens överlevnad.
  3. Det är viktigt att inte glömma att tvätta barnens alla gosedjur för att bekämpa skabb.

Hur kan jag upptäcka om jag har skabb?

Skabb orsakas av skabbdjur som gräver sig in under huden. Om du misstänker att du har skabb, kan du kontrollera om det finns skabbdjursgångar på din kropp.

Gångarna är smala är ungefär en centimeter långa med sicksackformade mönster. Du kan enklast se dem på händer och fötter, särskilt mellan fingrarna och tårna, samt på handlederna.

Att förstå och behandla skabb är viktigt för att undvika spridning och lindra obehag. För detaljerade instruktioner och råd, besök Doktor.se.