Kaffe är något som vi svenskar älskar, men hur får man bort kaffefläckar från bordsskiva? Tyvärr är vi nog många som är skyldiga till att lämna kafferingar efter oss på bord, fläckar på mattan eller spill på klädsel. Det är lätthänt och nästan oundvikligt.

Det är bra att veta hur man får bort kaffefläckar från exempelvis bordsskiva för att förlänga deras livslängd. Det är inte särskilt fräsch att sitta vid ett bord som har ingrodda kafferingar.

Du måste snabbt ta bort kaffespill från bordsskivan

Kaffespill kan lämna utrymmen öppna för potentiella hälsorisker då pappershanddukar inte tar bort alla de bakterier som kan uppstå. För att hantera små spill är det bäst att torka upp så mycket kaffe som möjligt innan det påverkar ytan. Varmt vatten och allrengöringsmedel kan sedan användas för att torka bort återstående kaffe och förhindra fläckar.

När det gäller kaffebryggaren är regelbunden rengöring avgörande för att förhindra skadlig bakterietillväxt. För att göra detta bör du först köra varmt vatten genom kaffemaskinen utan kaffe eller filter för att få bort eventuella rester. Därefter bör alla löstagbara delar tvättas med tvålvatten och sedan lufttorkas. Du kan också använda vissa diskmaskiner för att göra detta.

Så tar du bort kaffefläckar

Från trä möbler

Kaffe som man råkar spilla på exempelvis en bordsskiva av trä kan torkar upp omedelbart och det lämnar inga fläckar. Om man däremot låter kaffet ligga ett tag och sippra in i träet, ja då kan det bli en ganska tuff fläck. Oftast går dessa också att ta bort men någon slags allrengöringsmedel. Men vill man använda husmorsknep kan man använda ättiksprit som är en svag syra som kan lösa upp fläcken utan att skada träet.

Torka då bort så mycket av kaffefläcken som möjligt. Häll en tesked ättika på fläcken och låt stelna i ungefär en minut. Torka bort ättikan och löst kaffe med rena pappershanddukar. Låt träet lufttorka helt.

Från tygklädda möbler

En av de viktigaste sakerna att komma ihåg när det gäller fläckar är att reagera snabbt för att minimera skadan.

För att ta bort fläcken blanda en lösning av 2/3 kopp vatten och en tredjedel en kopp ättika. Blöt en handduk eller tvättduk i blandningen och applicera den på fläcken, arbeta från utsidan och inåt. Mätta fläcken ordentligt och dutta sedan med rena pappershanddukar. Upprepa tills fläcken är helt borta.

 

Källa: https://www.expressen.se/leva-och-bo/gor-det-sjalv/husmorstips/fa-bort-fula-flackar-pa-tra-sa-latt-fixar-du-det/