Ugnstermometern, även känd som matlagningstermometer eller köttermometer, är din pålitliga följeslagare i köket. Den smidiga termometern ger dig exakt koll på matens kärntemperatur. Oavsett om du tillagar saftigt kött, läcker fisk eller ömt fågelkött, så är en termometer ett oumbärligt redskap.
Med denna i hand kan du känna dig trygg i vetskapen om att du alltid når den perfekta kärntemperaturen för din rätt. Aldrig mer över- eller underkokt mat. Låt bekymren kring tillagningstider bli ett minne blott, då kärntemperaturen tar kommandot och avgör exakt hur länge din mästerliga skapelse ska njuta av ugnens omsorg
Hur man använder stektermometer
Sätt i termometeren i maten enligt receptet
Kyckling: Stick in en digital termometer i tjockaste delen. Om kycklingen har ben ska termometern in nära benet i. Om kycklingen inte har ben ska den placeras i den tjockaste delen.
- Hel kyckling 82°C
- Kycklingfilé 72°C
- Kycklingklubba 82°C
- Kycklinglår 82°C
- Kycklinglårfilé 72°C
- Kycklingspett med lårfilébitar 72°C
- Kycklingvingar 82°C
För att kolla temperaturen på kött: Stick termometern från sidan i det skivade köttet som ligger i stekpannan eller på grillen. Om det är större köttstycken, som en stek i ugnen eller en gryta på spisen, sätt termometern i den tjockaste delen av köttet och se till att spetsen inte rör något ben.
- Innertemperatur för blodigt eller rare: 50–54°C
- Innertemperatur för medium eller medium rare: 55–57°C
- Innertemperatur för medium välstekt eller medium: 58–65°C
- Innertemperatur för välstekt eller well done: 70°C
För att lära dig mer om hur du använder en köttermometer, se MasterClass guide.
Bonustips – Kalibrera din termometer
För att snabbt testa om din termometer mäter korrekt kan du testa den genom att koka upp vatten och stoppa termometern i det kokande vattnet, det ska vara 100°C. Många digitala termometrar har en återställningsknapp eller kalibreringsknapp, så om temperaturen är felaktig kan du åtgärda det – följ bara tillverkarens instruktioner. Ju snabbare du gör det, desto snabbare kan du börja laga perfekt tillagat kött igen!