Ergonomiska kontorsstolar - vad bör man tänka på

Kontorsstolar är en viktig del av den dagliga arbetsmiljön, eftersom de kan bidra till att förebygga ryggbesvär och andra hälsoproblem som kan uppstå vid långa arbetspass vid skrivbordet. En bra ergonomisk kontorsstol kan också öka din produktivitet och koncentration genom att säkerställa att du sitter bekvämt och stöds på rätt sätt.

Men med så många olika alternativ på marknaden kan det vara svårt att veta vilken stol som passar bäst för just dina behov. Här är några viktiga saker att tänka på när du letar efter en ergonomisk kontorsstol:

 1. Justerbart ryggstöd: Ett bra ryggstöd kan hjälpa till att stödja din rygg och hjälpa till att förebygga ryggbesvär. Se till att stolens ryggstöd går att justera i höjd och vinkel för att passa din kropp.
 2. Justerbar sits: En justerbar sits kan hjälpa till att säkerställa att du sitter på rätt sätt och att du har rätt böj i knäna. Se till att stolens sits går att justera i höjd och djup.
 3. Armstöd: Armstöd kan hjälpa till att avlasta axlarna och förebygga trötta armar. Se till att stolens armstöd går att justera i höjd och vinkel för att passa din kropp.
 4. Ryggkudde: En ryggkudde kan ge extra stöd för ländryggen och hjälpa till att förebygga ryggbesvär.
 5. Hjul: Om du ofta rör på dig vid skrivbordet kan det vara bra att välja en stol med hjul, så att du lätt kan flytta dig runt.

Det är också viktigt att du följer anvisningarna från tillverkaren när du ställer in din ergonomiska kontorsstol, så att den passar din kropp på rätt sätt. Om du sitter mycket vid skrivbordet kan det också vara bra att ta regelbundna pauser för att sträcka på benen och röra på kroppen.

Sammantaget är ergonomiska kontorsstolar en viktig investering för din hälsa och välbefinnande.

 

VAD ÄR EN ERGONOMISK KONTORSSTOL?

En ergonomisk kontorsstol är en speciell typ av kontorsstol som är utformad för att stödja kroppen på rätt sätt när du sitter vid skrivbordet. Ergonomiska stolar har oftast flera justeringsmöjligheter så att du kan anpassa stolens utformning till din kropp och bekvämlighet.

En ergonomisk stol kan ha flera olika funktioner, till exempel justerbart ryggstöd, sits och armstöd. Dessa funktioner hjälper till att avlasta olika delar av kroppen och förebygga hälsoproblem som kan uppstå vid långa arbetspass vid skrivbordet.

Det är viktigt att välja en ergonomisk stol som passar just dina behov och kropp, eftersom det kan ha en stor inverkan på din hälsa och välbefinnande när du sitter vid skrivbordet. Det är också bra att följa anvisningarna från tillverkaren när du ställer in stolen för att säkerställa att den passar dig på rätt sätt.

 

HUR OFTA BÖR MAN BYTA KONTORSSTOL?

Det är svårt att ge en exakt tidsram för när man bör byta kontorsstol, eftersom det beror på många faktorer som till exempel hur mycket du använder stolen, hur bra den är vårdad och hur länge den har varit i bruk.

Generellt sett kan det vara bra att byta kontorsstol var 5:e – 10:e år, beroende på hur mycket den används och om den fortfarande uppfyller dina krav på komfort och stöd. Om du märker att stolen har börjat bli obekväm eller om den har visat tecken på slitage som gör att den inte längre fungerar som den ska, kan det vara läge att byta den.

Det kan också vara bra att byta kontorsstol om du har fått nya hälsoproblem eller om du har ändrat dina arbetsvanor och behöver en annan typ av stol. Att välja en kontorsstol som passar din kropp och dina behov kan bidra till att förebygga hälsoproblem och öka din produktivitet och välbefinnande på jobbet.

 

VILKEN KONTORSSTOL SKA MAN KÖPA?

Det finns ingen specifik kontorsstol som är den bästa för alla ändamål, eftersom alla personer har olika preferenser och behov när det gäller stöd och komfort. Därför är det viktigt att välja en kontorsstol som passar just dina behov.

Det finns en mängd olika kontorsstolar att välja mellan, med olika funktioner och prisklasser. Här är några saker att tänka på när du väljer kontorsstol:

 • Justerbara armstöd, ryggstöd och sittdyna: En kontorsstol som ger möjlighet att anpassa stolen efter din kropp och din bekvämlighet är en bra idé.
 • Rullbar stol med hjul: En rullbar stol kan vara praktisk om du behöver flytta dig runt i rummet eller byta arbetsplats oftare.
 • Justerbar sitshöjd: En sitshöjd som gör att du kan nå tangentbordet och skärmen på en naturlig nivå är viktig för att förebygga ryggbesvär och smärta.
 • Sitsdyna av läder eller andasbart material: Välj gärna en sitsdyna av läder eller ett andasbart material för att undvika att bli för varm och svettig under långa dagar vid skrivbordet.
 • Provsitt olika kontorsstolar: Det kan vara en bra idé att provsitta olika kontorsstolar innan du bestämmer dig för vilken du ska köpa. Detta ger dig möjlighet att känna efter vilken stol som ger mest stöd och komfort för dig.
 • Be om att få testa stolen under en längre tid: Det kan också vara bra att be om att få testa stolen under en längre tid, så att du kan vara säker på att den fungerar bra för dig.

Det är också viktigt att välja en kontorsstol som passar din budget. Det finns kontorsstolar i olika prisklasser, så det finns något för alla. Glöm inte att även om det kan vara lockande att välja den billigaste stolen, kan det i längden vara mer lönsamt att välja en kontorsstol som ger bra stöd och komfort, så att du slipper ryggbesvär och smärta.

 

VILKEN KONTORSSTOL ÄR BÄST FÖR RYGGEN?

En bra kontorsstol för ryggen bör ha ett justerbart ryggstöd och en sittdyna som ger stöd åt ländryggen. Det är också viktigt att välja en sitshöjd som gör att du kan nå tangentbordet och skärmen på en naturlig nivå, så att du slipper böja huvudet eller halsen för mycket.

Det kan också vara bra att välja en kontorsstol med justerbara armstöd, så att du kan anpassa stolen efter din kropp och din bekvämlighet. En rullbar stol med hjul kan också vara praktisk om du behöver flytta dig runt i rummet eller byta arbetsplats oftare.

Det kan vara en bra idé att provsitta olika kontorsstolar innan du bestämmer dig för vilken du ska köpa. Detta ger dig möjlighet att känna efter vilken stol som ger mest stöd och komfort för dig. Du kan också be om att få testa stolen under en längre tid, så att du kan vara säker på att den fungerar bra för dig.

Sammanfattningsvis är det viktigt att välja en kontorsstol med ett justerbart ryggstöd och sittdyna som ger stöd åt ländryggen, samt en sitshöjd som gör att du kan nå tangentbordet och skärmen på en naturlig nivå. Justerbara armstöd, en rullbar stol med hjul och en sittdyna av läder eller ett andasbart material kan också vara bra val.

 

HUR SKA EN KONTORSSTOL VARA INSTÄLLD?

Det är viktigt att ställa in kontorsstolen på ett sätt som ger stöd åt hela kroppen och minimerar risken för ryggbesvär och smärta. Här är några tips på hur du kan ställa in kontorsstolen på bästa sätt:

 1. Sitshöjd: Justera sitshöjden så att du kan nå tangentbordet och skärmen på en naturlig nivå, utan att behöva böja huvudet eller halsen för mycket. Fötterna ska nå marken och knäna ska böjas lite när du sitter.
 2. Ryggstöd: Justera ryggstödet så att det ger stöd åt ländryggen. Stödet ska vara vinklat lite bakåt, så att du inte glider framåt när du sitter.
 3. Sittdyna: Justera sittdynan så att den ger stöd åt benen och låren. Dynan ska vara vinklad lite nedåt, så att du inte glider framåt när du sitter.
 4. Armstöd: Justera armstöden så att de ger stöd åt armbågarna och underarmarna, utan att trycka på dem. Armstöden ska vara placerade så att de går att nå med armarna vid sidan av kroppen, utan att behöva sträcka på dem.
 5. Rullhjul: Om du har en rullbar stol med hjul, se till att hjulen är inställda så att stolen inte rör sig när du sitter på den.

Det kan vara en bra idé att provsitta olika inställningar och känna efter vad som känns mest bekvämt för dig. Det kan också vara bra att be om råd och tips från en fysioterapeut eller annan professionell för att få råd om hur du ska inställa stolen på bästa sätt.

 

ÄR DET BÄTTRE ATT STÅ ÄN ATT SITTA NÄR MAN ARBETAR?

Det finns fördelar och nackdelar med både att sitta och att stå när man jobbar på kontoret. Det är viktigt att hitta en balans och att växla mellan att sitta och att stå under dagen, för att minska risken för ryggbesvär och smärta.

Det finns viss forskning som tyder på att att stå några timmar per dag kan vara bra för hälsan, eftersom det kan hjälpa till att förebygga ryggbesvär och hjärt- och kärlsjukdomar. Att stå kan också öka koncentrationen och minnet, och göra att man känner sig mer upprymd och energisk.

Det är dock också viktigt att inte stå för länge, eftersom det kan leda till trötthet och dålig kroppshållning. Det är därför bra att växla mellan att sitta och att stå under dagen. En bra idé kan vara att använda en ståbordslösning eller en höj- och sänkbara skrivbordet, så att du kan växla mellan att sitta och att stå efter behov.

Det är också viktigt att välja en bra kontorsstol och att inställa stolen på ett ergonomiskt sätt, så att du kan sitta bekvämt och få bra stöd åt hela kroppen när du sitter. Det är också bra att röra på sig och göra raster då och då, för att förebygga ryggbesvär och smärta.