Visste du att kaffemaskinen är en av de smutsigaste platserna i hemmet? Hur då tänker du? Jo, en studie utförd av NSF International, en oberoende folkhälsororganisation, nämner kaffebryggaren som den femte smutsigaste platsen i ditt hem, med hälften av de testade behållarna innehållandes jäst och mögel. Dessa organismer kan orsaka allergiska reaktioner eller till och med infektioner, så utan ordentlig rengöring kan din kaffebryggare göra dig sjuk.

Lästips: Hur fungerar en kaffebryggare?

Hur ofta rengör man en kaffebryggare?

Om du använder din kaffebryggare varje dag, måste du rengöra maskinen ungefär en gång i månaden, allra helst ska rengöringen av kaffemaskinen utföras varannan vecka om du dricker varje dag.

Om du avnjuter en kaffekopp någon gång ibland, räcker det med att du rengör maskinen varannan månad. Dock ska maskinen alltid rengöras om man märker synligt smuts eller någon typ av beläggning i och omkring kaffebryggaren.

Spana in alla våra kaffemaskiner.

Hur man rengör en kaffebryggare med vinäger och vatten

  • Fyll kaffebryggaren med vinäger och vatten

För att rengöra din kaffebryggare börja med att fylla vattentanken med en 50–50 blandning av vit destillerad vinäger och vatten. Du kan öka förhållandet vinäger till vatten om din kaffebryggare har en särskilt besvärlig uppbyggnad av smuts. Vinägern desinficerar inte bara kaffebryggaren och kannan, utan löser också upp eventuella beläggningar.

  • Brygg och låt blötläggas

Placera ett filter i filterbehållaren och sätt på kaffebryggaren. Ungefär halvvägs genom bryggningen, stäng av kaffebryggaren och låt den återstående vinägerlösningen blötlägga i kannan och reservoaren i cirka 30 till 60 minuter, beroende på hur mycket uppbyggnad du behöver rensa bort.

  • Avsluta cykeln och skölj med vatten

Sätt på kaffebryggaren igen och låt den slutföra bryggcykeln. Släng pappersfiltret, om det finns ett, och häll ut vinägerlösningen.

Nu kan du skölja bort vinägerdoften och smaken från kaffebryggaren. Fyll vattenbehållaren med kallt vatten, sätt i ett filter i filtret, sätt på kaffebryggaren och låt den slutföra bryggcykeln.

Ta bort filtret, häll ut vattnet och upprepa med rent vatten för en andra cykel. Torka av din kaffebryggare och kaffekanna med en ren trasa. Upprepa detta 3-5 gånger.

4 steg för att rengöra en kaffemaskin med avkalkningsmedel

Innan du börjar rengöra kaffemaskinen, se till att dra ur kontakten för att undvika att vatten kommer in i de elektriska delarna.

  • Börja med att rengöra vattentanken på kaffebryggaren

Fyll tanken med varmt vatten och en droppe diskmedel. Använd en diskborste för att borsta tanken ren, och se till att komma åt även små håligheter med en tandborste eller en flaskborste. Efter rengöringen, skölj vattentanken noggrant flera gånger för att avlägsna eventuella rengöringsmedel eller smuts.

  • Avkalka maskinen

Använd antingen ett avkalkningsmedel specifikt utformat för kaffebryggare eller alternativt vinäger eller citronsyra. Det är viktigt att följa instruktionerna på förpackningen för avkalkningsmedlet.

  • Diska alla löstagbara delar på kaffemaskinen

Börja med att diska kaffekannan med hjälp av en diskborste och diskmedel. Tvätta sedan även resten av de löstagbara delarna på samma sätt. Torka av delarna och sätt tillbaka dem på plats.

  • Slutligen, koka 3-5 kannor vatten i kaffemaskinen

Nu är din maskin ren och redo för att brygga gott kaffe igen!