Hur hög är en stol? När du väljer stolar spelar stolens totala höjd mindre roll än stolens sitthöjd. Sitthöjden beskriver måttet från golvet till toppen av stolens sits och är ganska avgörande för om stolen kommer passa under matbordet.

Men varför är det viktigt att veta hur hög en stol är? Kanske viktigast av allt är att stolar i rätt höjd är avgörande för att du ska sitta bekvämt vid matbordet. Vi har alla någon gång suttit i en stol som är för hög eller för låg för ytan vi äter på, vilket kan förstöra hela stämningen. Det vill vi undvika med denna guide.

Är alla matstolar lika höga?

De flesta matstolarna är ungefär lika höga men höjden på stolens baksida varierar en hel del, och det är det som verkligen sätter utseendet på stolen och i sin tur matsalen.

De två vanligaste sitthöjderna på stolar är 45 – 56 cm. Detta beror på att stolar oftast paras ihop med de vanligaste typerna av bord som är 70–75 cm höga.

För att det ska vara bekvämt att sitta bör du ha cirka 25–30 cm utrymme mellan stolens sits och bordsskivan. Om bordet har en duk över bordet ska det finnas minst 18 cm utrymme mellan ovansidan av sätet och undersidan av duken.

Bord som är i standardhöjd bör användas med stolar som har en sitthöjd som är mellan 45–56 cm hög. Bord som är högre behöver stolar med en sits som är mellan 61–66 cm hög.

Hur bred är en stol?

Den genomsnittliga matstolens bredd är 40–50 cm. För att ta reda på hur bred stol du ska använda bör varje användare ha en yta på cirka 60–65 cm och cirka 15 cm extra för att röra sig i och omkring. När du vet detta kan du välja en lämplig bredd på stolen.

Stolar i vårt sortiment och deras höjd samt bredd

Stol Jessica – Sittbredd: 41 cm. Sitthöjd: 46,5 cm

Stol Daniel – Sittbredd: 40 cm. Sitthöjd: 47 cm

Stol Bobby – Sittbredd: 43 cm. Sitthöjd: 46 cm

Stol Elina – Sittbredd: 42 cm. Sitthöjd 46 cm.

Stol Mattias – Sittbredd: 43 cm. Sitthöjd: 47 cm.