Vad är inredning? Inredning handlar om att skapa en interiörmiljö som tar hänsyn till människors behov. Det är en kombination av konst, vetenskap och affärsplanering för att skapa en kreativ, teknisk, hållbar och funktionell inredningslösning som passar ihop med arkitekturen i ett rum.

Det innebär att använda processer och strategier för att främja välbefinnande, säkerhet och hälsa, samtidigt som man tar välgrundade beslut om stil och estetik. Inredning handlar helt enkelt om att skapa en trivsam och funktionell inomhusmiljö som tillfredsställer människors behov och ger en trevlig estetisk upplevelse.

Hur skiljer sig inredning, dekoration och arkitektur?

Inredning är en konstnärlig disciplin som kräver skicklighet och kunskap. En inredningsdesigner behöver gå en utbildning för att kunna utveckla projekt med en övergripande och konceptuell synvinkel. Det handlar om att arbeta med detaljer och olika element, såsom vertikala och horisontella ytor, system och belysning, för att skapa en harmonisk inomhusmiljö.

Arkitektur inkluderar också interiördesign, men dess fokus ligger främst på byggnadens exteriör och dess struktur. Det betraktas som en konstform eftersom det bidrar till att forma stadens landskap. Medan naturen är naturligt vacker, finns det sällan orörd natur i stadsmiljön. Därför är det sätt vi designar och bygger städer på avgörande för att skapa estetiskt tilltalande stadsmiljöer.

Dekoration handlar om att välja möbler och utsmyckningar för att ge rummet en personlig touch och stil. Det är ett sätt att sätta pricken över i:et och lägga till detaljer som förhöjer inredningens helhet.

Falmouth University skriver: ”Inredningsdesign fokuserar på estetik och funktion i befintliga utrymmen, medan inredningsarkitektur innefattar planering och design av själva platsen”. För mer detaljer om skillnaden mellan inredningsdesign och inredningsarkitektur, se denna guide på Falmouth University.

Var kan vi se inredningens huvudfunktion tillämpas?

Att designa varje utrymme med ett tydligt syfte är viktigt – vare sig det är för att äta, träna eller koppla av. Varje typ av utrymme har sina egna unika behov och kräver olika designlösningar. Till exempel:

  1. Akustik: Akustiken ska anpassas efter livsstilen och de aktiviteter som ska utföras i utrymmet. Till exempel kommer behoven i ett bibliotek att vara annorlunda jämfört med att inreda ett hotellrum.
  2. Belysning: Belysningen spelar en stor roll för att sätta stämningen i ett rum och hjälper till att uppnå det önskade syftet. Genom att använda rätt belysning kan vi skapa en behaglig atmosfär.
  3. Färg: Färgvalet har en stark påverkan på hur vi uppfattar och känner i ett rum. Vissa färger som blått, grönt och lila kan ha en avkopplande effekt och inbjuda till eftertanke. Å andra sidan kan färger som gult, rött ge energi och optimism. Beige och vitt associeras ofta med koncentration, renhet och enkelhet. Rosa förmedlar en känsla av oskuld, tillit och optimism.

Källa: https://www.thespruce.com/what-is-interior-design-5323693