I en restaurang är en välfungerande ismaskin en tillgång. Den ger dig iskall, kristallklar is till drinkar, smoothies och serveringar. Men precis som alla andra köksmaskiner behöver ismaskiner regelbunden rengöring för att fungera optimalt och för att garantera hygienisk isproduktion.

I den här artikeln dyker vi ner i hur ofta du bör rengöra din ismaskin, vilka viktiga aspekter du bör tänka på och varför regelbunden rengöring är av yttersta vikt.

Lästips – Vad måste man tänka på vid köp av ismaskin?

Hur ofta ska man rengöra en ismaskin till restaurang?

För att garantera hygienisk is och en välfungerande maskin, rekommenderas följande:

Daglig rengöring: Utför en snabb yttre rengöring av ismaskinens hölje och exteriör. Torka av eventuella spill och damm med en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel.

Veckorengöring: Gör en grundligare rengöring av ismaskinens inre delar. Detta inkluderar:

  • Tömning av islådor och rengöring av dem med varmt vatten och diskmedel.
  • Rengöring av isskål och omrörare med varmt vatten och diskmedel.
  • Avtorkning av kondensvattenbehållaren.
  • Desinfektion av vatteninlopps- och utloppsslangar med en desinfektionslösning.

Månatlig rengöring: Utför en djuprengöring av ismaskinens inre delar, inklusive avkalkning och desinficering av alla komponenter enligt tillverkarens instruktioner.

Varför är det viktigt med rengöring?

Regelbunden rengöring av ismaskinen är avgörande av flera skäl:

Förhindrar bakterietillväxt: Enligt en artikel på HuffPost kan is på restauranger utgöra en hälsorisk om den inte hanteras korrekt. I en smutsig ismaskin kan bakterier och mögel trivas och frodas. Detta kan leda till att isen blir kontaminerad och att gästerna blir sjuka.

Förbättrar issmaken: En ren ismaskin producerar is med en bättre smak och lukt.

Förlänger maskinens livslängd: Regelbunden rengöring och underhåll förhindrar att ismaskinen blir igensatt och går sönder.

Säkerställer livsmedelssäkerhet: God hygien i ismaskinen är en viktig del av att upprätthålla livsmedelssäkerheten i din restaurang.

Genom att följa dessa tips och rengöra din ismaskin regelbundet kan du garantera hygienisk isproduktion, en god smak på din is och en längre livslängd för din restaurangmaskin.