Skrivbord till kontoret

Skrivbord kan användas för arbete såväl som för fritidssysslor och med många olika typer av bord är det inte svårt att passa in i rummet där det ska stå. Oavsett om du ska använda skrivbordet hemma eller på ett kontor så är det inte så dumt att välja modell i enlighet med rum.

Utöver att formen och storleken på skrivbordet kan få betydelse för hur väl det passar in med annan kontorsinredning i rummet så är det klokt att se på färg och material. Olika material och olika färger påverkar förstås också hur ett skrivbord kommer att upplevas i ett specifikt rum.

DET KLASSISKA SKRIVBORDET I LITEN STORLEK

Ett smalt skrivbord i klassisk utformning är ett minimalistiskt val för rum där det redan finns lösningar för förvaring. Det kan vara ett långt skrivbord men då det är smalt så tar det inte så mycket plats utåt i rummet.

Det betyder att den här typen av skrivbord också kan fungera bra i rum som egentligen inte är tänkta att vara kontorsrum. Om du till exempel vill inreda en liten arbetsvrå i vardagsrummet så kan den här typen av minimalistisk skrivbordsdesign vara ett mycket bra val.

DATORBORD FÖR ARBETE MED NY TEKNIK

När du behöver ett bra skrivbord för arbetsplatsen där det finns mycket teknik ska du satsa på ett databord. Det här är ett skrivbord som är gjort för att göra det enkelt att dra sladdar och som dessutom klarar av vikten från apparater som du vill ha direkt på bordet.

Det här är ett väldigt praktiskt bord som kommer att passa in i de flesta rum. Du kan ju hitta modellen i olika storlek så det fungerar lika bra i små som stora arbetsrum. Datorbord är för det mesta det första valet för hemmakontor men även då det ska byggas kontorslandskap med bord som är enkla att bygga arbetsstationer med.

Effekter som kabelränna, plats för lådor på bordsskivan och inbyggda kontakter för laddare är typiska exempel på den här typen av bord. Kom ihåg att det behöver ström. Det gör att det passar särskilt bra i rum där detta är enkelt att lösa på smidiga sätt.

ARBETSBORD FÖR CHEFENS RUM

En del kallar den här typen av skrivbord för kungen av alla skrivbord men det beror förstås lite på hur du ser på kontorsmöbler och deras funktion. Det är inte ovanligt att man väljer ett hörnskrivbord för chefens rum.

Det finns flera anledningar till detta. En är att det kan röra sig om ett större rum där det inte är några problem att få in ett större arbetsbord. Samtidigt är hörnskrivbordet lätt att möblera med då det ska finnas plats för möten omkring bordet.

Chefen sitter kvar på sin plats och så kan medarbetare eller gäster slå sig ner vid den del av bordet som har två sidor och pekar ut i rummet. De större borden som passar in i större rum där ledningen kan vara skrivbord med lådor.

Om det inte finns lådor inbyggda i bordet så är det ju inte svårare än att man ställer in hurtsar under det. Vad gäller material så är det inte så dumt att välja trä och metall för större bord som ska ställas in i ledningens kontorsrum.

OM RUMMET ÄR STORT FÅR MAN PLATS MED:

  • Skrivbord med L-stativ som är riktigt stora
  • Skrivbord med U-form som också är en form av konferensbord
  • Större skrivbordssystem med flera delar
    Att välja rätt skrivbord

SKRIVBORD OCH BOKHYLLA I ETT

En annan typ av skrivbord som kan vara bra val för hemmakontoret är de som byggs som skrivbord och bokhylla i ett. Det här är ett bord som passar bra in i ett sovrum eller vardagsrum. Det ser snyggt ut samtidigt som du får en arbetsplats som är bekväm och som har all förvaring som krävs för jobb och hobby.

SMÅ HÖRNSKRIVBORD FÖR SMÅ ARBETSRUM

När arbetsrummet är mycket litet så kan det vara klokt att välja ett litet hörnskrivbord. Detta bord tar minimalt med plats i rummet och passar även bra då man kanske måste dela på ett mindre rum med flera kollegor.

En fördel med ett hörnskrivbord av mindre format är att du å ena sidan får gott om plats på bordsskivan och att du samtidigt har utrymme för dina ben under bordet. Det finns inga onödiga stolsben att slå fötter och ben i!

ARBETSBORD FÖR RECEPTIONEN

I receptionen måste det finnas bord som fungerar som receptionsdiskar. När receptionen är stor går det kanske att välja ett bord med intressant design. Det kan ha en del som är hög och en del som är lägre.

Det kan ju vara så att gäster som kommer gärna vill sitta ner för att fylla i besöksformulär och annat. Då är det bra att receptionen också kan fungera som skrivbord åt båda hållen. När receptionen också är sekreterarens rum och arbetsplats så måste det verkligen vara en receptionsdisk som kan klassas som arbetsbord.

Här är det viktigt att välja representativ design eftersom detta bord är det första som folk som kliver in på ert företag ser. Det ska passa in med andra möbler som finns i receptionen och spegla den känsla ni vill ha på företaget.

SEKRETÄREN ÄR OCKSÅ EN MÖJLIGHET HEMMA

Om du ska jobba hemifrån och vill ha ett skrivbord med lådor kan sekretären vara ett bra val. Sekretären har en bordsskiva som du fäller ut när du ska använda bordet. Det gör att bordsskivan inte tar onödigt med plats då du inte jobbar vid bordet.

Det här är en vacker möbel men var medveten om att det gäller att satsa på god kvalitet om du vill att bordsskivan ska vara stadig. Om den inte vilar på trälister som är starka nog så kan det bli svajigt och det är ju inte bekvämt oavsett om du ska jobba eller vara kreativ.

I och med att det här är en så pass snygg möbel så kan den passa lika bra i vardagsrummet som i ett sovrum. Men för kontorsmiljöer är detta inte ett bra val då sekretären utstrålar för mycket hemmamiljö.

VÄGGSKRIVBORDET FUNGERAR I ALLA RUM

Ett skrivbord som kan användas i precis alla rum är väggskrivbordet. Det monterar du direkt på väggen och det är utan ben som stör dina ben. Det här är en bra lösning då det behövs ett bord som är i skräddarsydd storlek. Det är av naturliga skäl inte så stort men kan absolut bidra med kraft och stabilitet om det installeras på rätt sätt.