För oss kaffeälskare är kaffebryggaren oersättlig och det första vi går till på morgonen. Men precis som alla köksmaskiner har även kaffebryggare en begränsad livslängd.

Att byta till en ny kaffebryggare när den gamla har börjat fallera håller oss borta från dåligt kaffe och de problem som uppstår med en gammal maskin.

När vi pratar kaffebryggare är det tydligt att kvaliteten och skicket på maskinen har stor påverkan på kaffets smak. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på de här tecknen som visar att det är dags att byta ut din trotjänare.

Då kan det vara dags att byta ut din kaffemaskin – 7 tecken

Enligt en artikel på Homes & Gardens, finns det flera tecken som tyder på att det kan vara dags att byta ut din kaffemaskin:

Tekniska problem: Det första och mest uppenbara tecknet på att det är dags att skaffa en ny kaffebryggare är när din nuvarande kaffemaskin börjar krångla. Kaffebryggare, både vanliga och espressomaskiner, har en massa elektriska och mekaniska delar som slits med tiden. Även om vissa av dem går att byta ut är det ett tecken på att maskinen börjar ge upp. Små tekniska problem som vattenläckor, konstiga ljud eller trasig display är vanliga symtom på att något är fel. Om vattenbehållaren börjar läcka eller spricka är det definitivt dags att pensionera maskinen och skaffa en ny för att få bästa möjliga kaffe.

Ändrad smak: Om ditt kaffe plötsligt smakar konstigt eller luktar annorlunda kan det bero på att det finns rester kvar i maskinen. Även efter rengöring kan vissa rester vara kvar och påverka kaffets smak. Det kan bero på kalkavlagringar som kan åtgärdas med avkalkning, men det kan också vara ett tecken på att din kaffebryggare är på väg att gå sönder. Billigare maskiner har ett bäst-före-datum, och när de börjar närma sig slutdatumet försämras kaffets smak och kvalitet. Om du regelbundet känner metall- eller plastsmaker i ditt kaffe är det ett tydligt tecken på att maskinen bör bytas ut.

Långsam bryggtid: Ett tydligt tecken på att din kaffebryggare har problem är när bryggtiden plötsligt blir mycket längre än vanligt. Det kan bero på interna fel eller kalkavlagringar som hindrar själva byggprocessen. Det kan också tyda på att maskinen börjar bli sliten och att den förlorat sin uppvärmningsförmåga. Om rengöring av kaffebryggaren inte löser problemet är det nog dags att investera i en ny.

Sämre bryggprestanda: Om kaffekvaliteten plötsligt blir ojämn, med vissa koppar som är svaga och andra som är starka, kan det vara ett tecken på att din maskin är på väg att gå sönder. Om bryggtiderna blir längre än vanligt är det också ett varningstecken. Om kaffet smakar bränt eller är ljummet kan det betyda att maskinen inte håller rätt bryggtemperatur. Den optimala bryggtemperaturen för kaffe är mellan 92°C och 96°C. Om temperaturen ligger utanför detta intervall kan det negativt påverka smaken.

Ständigt underhåll och reparationer: Om din nuvarande kaffebryggare kräver ständig reparation eller blir svår att rengöra och underhålla kan det vara mer kostnadseffektivt att investera i en ny maskin.

Kalkavlagringar och svårighet att rengöra: Även om du försöker hålla din kaffebryggare i trim genom regelbunden rengöring och avkalkning kommer dess delar att slitas med tiden. Kalkavlagringar kan påverka maskinens prestanda och göra det svårt att hålla den ren. Om din nuvarande maskin är svår att avkalka eller underhålla kan det vara dags att uppgradera till en modell som är lättare att sköta.

Utdaterad design: Ett tydligt tecken på att det är dags att byta ut din kaffebryggare är om den ser gammal ut och inte längre passar in i ditt kök. Moderna kaffebryggare finns i stilrena designer som kan smälta in i moderna kök och ge en touch av elegans.

Lästips: Hur ofta och hur rengör man en kaffebryggare? (två metoder)