Inred med kontorsbord

Inredning med kontorsbord? Vare sig du inreder ditt hem med ett kontorsbord eller har inflytande över inredningen på jobbet är harmonin i rummets inredning viktigare än du kan tro. Många av oss spenderar åtskilliga timmar vid skrivbordet och inredningen har stor inverkan på vårt välbefinnande och vår prestanda.

Här får tips om saker som är bra att tänka på innan du köper ett kontorsbord. Du får också hjälp med att planera inköpet av ett skrivbord som faller dig i smaken, passar dina arbetsuppgifter och matchar inredningen som redan finns på arbetsplatsen.

Tre saker att tänka på innan du köper ett kontorsbord

  1. Är rummet stort eller litet? Mät rummets väggar så att du får fram måtten för den storlek på bordet som passar in. Fundera över om du vill att skrivbordet ska dominera rummet eller smälta in med andra möbler.
  2. Ha i åtanke att rummet inte får bli övermöblerat. För behaglig arbetsmiljö gäller ofta regeln ”less is more”. Det är lättare att fokusera på sin uppgift när rummet inte har för många detaljer som kan ta uppmärksamheten från dig när du jobbar. Ta en funderare innan du bestämmer var bordet ska stå. Ett sämre placerat skrivbord på en instängd yta ger sämre arbete, enligt Feng Shui såväl som andra filosofier som rör rymd och inredning.
  3. Hur mycket tid spenderar du normalt vid skrivbordet? Om du bara sitter vid bordet någon timme per dag behöver ditt datorbord inte vara särskilt stort eller påkostat. Men om du spenderar merparten av dagen vid ditt kontorsbord bör du vara noga med format, kvalitet, utformning och funktionalitet.

Mer tid kräver också mer ergonomi av ett skrivbord. Det kan innebära saker som att du vill växla mellan att sitta och stå. Det kan också påverka vilka tillbehör som du behöver under och omkring bordet.

Här kan du ta en titt på en ergonomisk guide för ett höj- och sänkbart bord.

Det är viktigt att det inte blir övermöblerat – Fundera kring rummets utformning

Det finns också några saker som har med rummet att göra som påverkar hur du bör tänka för att få en trivsam arbetsmiljö vid och omkring ditt arbetsbord.

BETÄNK SAKER SOM:

Dagsljus

Finns det ett eller flera fönster så bör du notera om det finns en särskild tid på dagen då solen strålar in genom fönstren. Det kan blända dig eller speglas i datorskärmen. Reflexer från solljus på en datorskärm är inget att leka med.

Det kan till och med leda till arbetsskador som huvudvärk. Därför bör skrivbordet placeras så du slipper bli bländad. Du ska samtidigt kunna titta ut genom fönstret när du pausar för att tänka efter, eller bara njuta av utsikten då du tar en fikapaus.

Belysning

I alla rum är belysning A och O. Men i ett kontorsrum ska helst huvudlampan kunna ge ett korrekt ljus så att du lätt kan se alla detaljer utan att bli bländad. Bordslampan ska kunna vridas så att ljusets riktning passar dig under dagarna och kvällarnas olika timmar.

Det här är något som kan verka skonsamt för dina ögon och dessutom leda till att du slipper huvudvärk för att du blir trött i ögonen. Som regel är det dock bättre att försöka anpassa skrivbordsbelysningen till skrivbordet än att försöka ställa in ett kontorsbord på en plats som stämmer väl överens med lampor. Flytta på lamporna istället!

Färg

Olika kulörer påverkar oss på olika sätt. Är färgerna neutrala och lugnande kan du välja mellan att låta skrivbordet smälta in med resten av möblerna eller låta skrivbordet bli den dominerande möbeln genom att låta det vara färgklicken.

Ett skrivbord i vit färg är ett klassiskt val och det finns det goda anledningar till. Det är nämligen lika vanligt att ha andra kontorsmöbler i denna färg och då blir det ju lätt att matcha. Fast våga bryta med andra färger på bordsskivor som svart och grått. Det kan ändra hur du upplever din arbetsplats.

DAGS ATT VÄLJA FORM PÅ DITT SKRIVBORD

Vilken form har ett riktigt bra kontorsbord? Det är en fråga som får olika svar beroende på vad som kommer att passa dig och din arbetsplats. Det här är helt klart något att fundera lite på innan du beställer ditt nya bord för arbetsplatsen.

Rakt skrivbord

Det klassiskt raka skrivbordet har fördelen av att det kan placeras överallt i rummet. Om det behövs flera raka skrivbord går det bra att separera varje arbetsplats med bordsskärmar eller skärmväggar.

Om bordet ställs mot en vägg har du fördelen av färre störande moment bakom din arbetsyta. Om du drar ut bordet från väggen har du fördelen av att kunna ha ögonkontakt med den som kommer in i rummet direkt. Det går också att ha möten omkring bordet på detta vis.

Hörnskrivbord

De kallas också för L-formade skrivbord och de gör det lätt att nå dina viktigaste arbetsredskap på arbetsytan du har framför dig. Placeras det här bordet i ett hörn blir golvytan mitt i rummet fri från möbler på ett fantastiskt sätt.

Ska lokalen ha plats för fler funktioner är hörnskrivbordet idealiskt. Det kan, precis som det raka bordet, placeras för ögonkontakt med dörren eller andra medarbetare. Ställ det i så fall med den långa sidan mot en vägg. Du tar dig till stolen genom att runda den andra sidan.

Ovalt skrivbord av glas

MATERIAL HAR MED HÅLLBARHET ATT GÖRA

I Sverige ligger stor fokus på hållbarhet vilket kan ha att göra med att vi länge har haft en offentlig diskussion om miljö. Material på arbetsbord är något som kommer att påverka hur hållbart det blir.

PONERA FÖLJANDE PUNKTER:

  • Om du väljer ett gediget skrivbord i ek, blir det bara blir vackrare med åren om det sköts på rätt sätt. Men det kan kosta lite mer än andra skrivbord i trä.
  • Väljer du hellre ett skrivbord i annat mjukare träslag är det mer ömtåligt för stötar. Samtidigt kan det fungera precis lika bra om du bara sköter om det på rätt sätt.
  • Ett vitt skrivbord bord smälter in i de flesta sammanhang men var noga med att ytan ska vara av tåligt material. Det bör vara lätt att hålla rent för att du inte ska vilja byta ut det i förtid. Om ett skrivbord i vitt är ditt val kanske du vill täcka det med glas eller annat material för att skydda mot fläckar.
  • Ett svart kontorsbord är klassiskt och döljer fläckar men där syns dammet lätt. Fast svarta skrivbord måste också vara gjorda av bra material för att inte repas och blir fula.
  • Bordets stativ ska klara vikten och även stå stadigt. Metall är ofta ett bra val för stativ men det går förstås att få stativ av trä också.