I Sverige, där solen går ner före klockan tre under årets kortaste dagar, är belysning en nyckelkomponent i hemmet.
Undvik starkt riktat ljus
När du planerar vilken typ av ljuskälla du ska ha i dina fönsterlampor måste du tänka på några saker. Exempelvis att fönster, speglar eller andra glasytor kan reflektera ljuset. För att undvika bländning, ska du undvika starka ljuskällor riktade mot sådana ytor som fönster eller TV. Det kan också vara värt att överväga dimmerfunktionen till dina lampor för att anpassa ljusets intensitet efter behov.
Hur starka lampor har man i fönsterlampan? Ungefär 50-120 lumen passar bra, vilket motsvarar en 15-20 watts glödlampa. Läs vidare här nere.
Avgörande karaktär hos ljuskällorna
Men styrkan på lampor är inte allt när det kommer till att skapa en mysig atmosfär. Typen och egenskaperna hos ljuskällorna är också viktiga.
Dekorationsbelysning: För att skapa en mysig och varm känsla bör du välja en ljuskälla som ger en mjuk och behaglig varm ton (ungefär 15 watts lampa). Sådana lampor passar perfekt för bords- eller fönsterbelysning. De ger ett spritt ljus som verkligen sätter stämningen i rummet och skapar en fin atmosfär.
Allmänbelysning: Att hitta rätt värden för den allmänna belysningen kan vara lite knepigt eftersom det beror på rummets storlek och din egen stil. En vanlig glödlampa kan vara en bra referenspunkt för att få till rätt ljusstyrka och färgtemperatur.
Arbetsbelysning: När det kommer till arbetsbelysning är ett starkt och vitt ljus viktigt för att hålla fokus och energi. För skrivbordslampor och när du arbetar, sikta på en kallare ljusnyans mellan 3300 och 4500 Kelvin för att ge rätt sken och rätt känsla i ögonen.
Justera ljusstyrkan för bästa resultat
- För dekorationsbelysning bör ljuset ligga mellan 50-120 lumen och 2000-2400 Kelvin.
- För allmänbelysning passar 400-800 lumen och 2600-3100 Kelvin bra.
- För arbetsbelysning behövs starkare ljus, från 800 till 1500 lumen och 3300-4500 Kelvin.
Läs mer om Vad belysningsenheterna Lumen, Kelvin och Watt betyder.