Vad är ergonomiskt? Ergonomi handlar i grund och botten om att designa för människan. Det kan definieras som vetenskapen om att anpassa en arbetsplats efter personens behov. Ergonomi syftar också till att öka produktivitet samt effektivitet och minska obehag bland anställda.

Fundera till exempel på hur din datorskärm är vinklad, eller höjden på skrivbordet. Är dina ögon ansträngda i slutet av dagen? Eller får du ont i handleder av att skriva. Genom att ha god förståelse för ergonomi kan man förebygga de flesta skador som är relaterade till dålig arbetskonfiguration.

Moderna arbetsplatsen har ökat behovet av ergonomiskt designade möbler

På den moderna arbetsplatsen är datorer och teknik som ständigt förändras nödvändiga verktyg. Men med användningen av dessa kommer ett ökat behov av ergonomi för att främja hälsa och välbefinnande.

Skrivbord, kontorsstolar, bildskärmar, tangentbord och belysning är alla viktiga komponenter när man skapar en ergonomisk arbetsyta – oavsett om det är på kontoret eller hemma. Att utvärdera och anpassa dessa kan minska risken för skador och påverka din kropps hållning och muskler på ett positivt sätt.

Traditionellt sett har kontorsmöbler varit utformade för att hålla dig i en stel och fast position under arbetet, vilket kan orsaka hälsoproblem på sikt. Men genom att skapa en balans mellan sittande och stående, exempelvis med hjälp av ett höj- och sänkbart skrivbord, kan du minska effekterna av stillasittande beteende och hålla i gång din kropp under hela dagen.

Ergonomiska principer

Det finns ett antal grundläggande ergonomiska principer som kan tillämpas på nästan alla arbetsmiljöer. Dessa inkluderar:

  1. Håll neutral kroppsposition genom att undvika obekväma ställningar och repetitiva rörelser.
  2. Använd rätt lyftteknik genom att använda benen i stället för ryggen och undvika plötsliga rörelser.
  3. Ta frekventa pauser för att undvika trötthet och ge musklerna en chans att vila.
  4. Byt position ofta för att undvika ihållande statisk hållning (som långvarigt sittande).
  5. Skapa en ergonomiskt vänlig arbetsmiljö genom att använda justerbara stolar och skrivbord, placera ofta använda föremål inom bekvämt räckhåll och använd bra belysning.

 

Källa: https://ehs.unc.edu/topics/ergonomics/