Hur gör man för att hänga upp lampa i taket? Vilket syfte ska lampan ha? Ljuset har en kraftig påverkan på hur ett rum upplevs och kan förändra hela atmosfären och stilen. För att bestämma vilken sorts lampa som är bäst för dig, är det bra att börja med att tänka på vad du vill att lampan ska göra. Vill du ha bättre syn när du gör något, eller är det mer för att skapa en mysig stämning?
Här är stegen för att installera din lampa:
- Strömmen: Först och främst, se till att stänga av strömmen helt och hållet.
- Hänga upp lampan: Om din lampa är en pendel, häng den på den önskade höjden. För andra typer av lampor, fäst lamphållaren mot taket och häng lampan i den.
- Anslut lampan: Koppla in lampans kontakt i taket och eventuellt täck över den med en kåpa om det finns överbliven sladd.
- Strömmen på och tänd lampan: Slå på strömmen igen och tänd din lampa.
Om lampan kräver fast installation i taket, kan du själv skruva fast den. Dock ska själva elinstallationen alltid utföras av en behörig elektriker för säkerhetsskäl (Källa).
Allmänbelysning
Allmänbelysning är det ljus som sprids jämnt över hela rummet och ger tillräckligt med ljusstyrka. Du behöver allmänbelysning när du till exempel städar för att se damm eller när du letar efter saker som du tappat bort. Om du vill ha möjlighet att justera ljusstyrkan beroende på olika situationer kan det vara klokt att installera en dimmer. Typiska exempel på allmänbelysning inkluderar en taklampa eller en takpendel.
Arbetsbelysning
Funktionsbelysning, även känd som arbetsbelysning, är ljus som används för att rikta och koncentrera sig på ett specifikt område. Det här ljuset sprids inte över hela rummet som allmänbelysning gör. Målet med arbetsbelysning är att göra det enklare för dig att fokusera på dina uppgifter. Du använder funktionsbelysning när du behöver bra ljus på specifika platser. Till exempel, belysning över köksdisken, en läslampa vid soffan eller en skrivbordslampa är exempel på funktionsbelysning.
Läs mer: Så väljer du rätt skrivbordslampa