I restaurangvärlden är en effektiv diskprocess avgörande för att upprätthålla en hög standard av renlighet och hygien. Restaurangdiskmaskiner är oumbärliga verktyg som möjliggör snabb och effektiv diskning av ett stort antal tallrikar, bestick och glas på kort tid.

Men hur fungerar egentligen en restaurangdiskmaskin och vad skiljer dem från vanliga hushållsdiskmaskiner?

Det finns tre huvudsakliga typer av restaurangdiskmaskiner: huvdiskmaskiner, under bänk-maskiner och automatiserade ”löpande band”- eller tunneldiskmaskiner. Huvdiskmaskiner är den vanligaste varianten och består av en stor maskin uppdelad i två delar.

Diskningen sker genom att man placerar en diskback eller korg med föremålen som ska diskas i den övre delen av maskinen och sedan skjuter in den. Denna typ är vanligt förekommande i restauranger och lunchserveringar.

För mindre verksamheter, som caféer eller barer, passar under bänk-diskmaskiner bättre. Dessa maskiner är kompakta och placeras under diskbänken, vilket sparar utrymme. Dock kan de vara mindre ergonomiska eftersom diskkorgarna måste lyftas in och ut ur maskinen manuellt.

För större verksamheter, som storkök eller stora restauranger, är de automatiserade tunneldiskmaskinerna optimala. Dessa maskiner har ett löpande band och kan hantera stora mängder disk på kort tid, vilket gör dem idealiska för det höga arbetstempot som råder i sådana miljöer.

En stor skillnad mellan restaurangdiskmaskiner och vanliga hushållsdiskmaskiner är kapaciteten, tidsåtgången och diskningens effektivitet. Restaurangdiskmaskiner måste kunna hantera stora volymer av disk snabbt och effektivt för att hålla jämna steg med det höga serveringstempot. Vissa diskprogram kan vara så korta som 30 sekunder för att möta kraven på snabb service.

Lästips: Hur diskar man en stekpanna? (guide: alla typer av pannor)

Tips från oss

För att förbereda disken på rätt sätt är det viktigt att göra några grundläggande steg. Först och främst är det viktigt att avlägsna matrester och låta besticken ligga i blöt. Därefter bör tallrikar och bestick spolas av i sina respektive diskkorgar i vatten som håller en temperatur på cirka 35°C.

Innan du börjar diskningen är det också viktigt att kontrollera diskmaskinen noggrant. Se till att silarna är rena, att diskarmarna är rena och fungerar som de ska, och att diskvattnet är rent. Gardinerna i maskinen bör vara på rätt plats och inte skadade. Kontrollera också att det finns tillräckligt med maskindiskmedel kvar i behållaren och att doseringsutrustningen fungerar som den ska.

När det gäller temperaturen för diskningen bör den vara minst 60°C för att säkerställa att disken blir ordentligt ren. Slutligen är det viktigt att se till att det finns tillräckligt med torkmedel kvar i behållaren för att garantera en effektiv torkning. Munstyckena som används för slutspolningen bör också vara rena, och temperaturen för slutspolningen bör ligga mellan 80 och 90°C.

Spana in våra köksmaskiner.