Porslin tillverkas huvudsakligen av en vit och fin typ av lera som kallas för kaolinlera. Denna lera bränns vid mycket höga temperaturer, vanligtvis över 1200 grader Celsius, för att skapa det hårda och tåliga materialet som vi känner som porslin. Men det finns även andra beståndsdelar. Southern Living skriver: ”Porslin har använts i århundraden för att skapa vackra och funktionella föremål för hemmet”. Här nere går vi igenom 5 olika material som porslin brukar vara gjort av.

Läs mer: Hur rengör man porslin?

Flintgods

Flintgods är en variant av lergods som härstammar från England under 1700-talet. Namnet kommer från tillsatsen av flinta i leran. Bränningen av flintgods sker vid något lägre temperatur än till exempel fältspat, omkring 1200 grader Celsius. Flintgods möjliggör en hög grad av detaljrikedom, vilket resulterar i möjligheten att skapa exceptionellt fina dekorationer på porslinet.

Lergods

Lergods utgör den mest förekommande formen av keramisk lera, liknande stengods. I motsats till stengods genomgår lergods en lägre bränningstemperatur, cirka 1000 grader, vilket ger det en rustik och robust framtoning. Dess höga porositet gör det idealiskt för att skapa detaljerade dekorationer.

Stengods

Stengods är ett robust material som tillverkas av lera och kvarts. Det är mer poröst än vanligt porslin och har vanligtvis en naturlig grå eller brun färg, men kan glaseras i olika nyanser. Materialet bränns vid mycket höga temperaturer och är därför oftast ugnssäkert, vilket gör att det är vanligt förekommande i bland annat ugnsformar. Sverige är en av länderna som producerar stengods, särskilt i Skåne där den specifika leran som används vid tillverkningen finns tillgänglig.

Benporslin

Benporslin innehåller, förutom de konventionella ingredienserna i porslin, även kalciumfosfat från brända djurben. Det kännetecknas av sin naturliga vita glans och är extremt tåligt och motståndskraftigt. Dess höga styrka möjliggör tillverkning av mycket tunna serviser, och materialet anses generellt vara både klassiskt och exklusivt. Benporslin befinner sig vanligtvis i en något högre prisklass jämfört med andra typer av porslin.

Fältspat

Det här är den vanligaste sortens porslin som har tillverkats i Europa sedan 1700-talet. Porslinet bränns vid 1400 grader och resulterar i en vit, transparent massa som inte absorberar vatten. På grund av den höga bränningstemperaturen är färgutbudet begränsat. Om man vill använda en färg som inte tål denna höga temperatur måste porslinet genomgå en extra dekorativ bränning. Detta ökar i sin tur porslinets motståndskraft mot yttre påverkan, såsom stötar och missfärgning från maten. Därför är materialet särskilt lämpligt för serviser (källa).