Sverige har en blomstrande restaurangscen som sträcker sig från vardagliga snabbmatskedjor till exklusiva fine dining-upplevelser. Som VD för AZ design måste jag gång på gång besöka michelin-krogar runt om i storstäderna för att träffa våra kunder med de fina stjärnorna.

Låt oss ta en närmare titt på hur restaurangbranschen ser ut i Sverige idag, med fokus på antalet restauranger och de prestigefyllda Michelin-stjärnorna.

Så många restauranger finns idag

Exakta siffror för 2024 är inte tillgängliga, men enligt statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) fanns det omkring 20 000 restauranger i Sverige år 2021. Detta antal inkluderar allt från små caféer till stora restaurangkedjor.

Hur många har michelin stjänor?

Guide Michelin är en av de mest prestigefyllda utmärkelserna inom restaurangvärlden. I 2024 års guide finns det totalt 22 restauranger i Sverige som har en, två eller tre stjärnor.

Tre stjärnor

  • Frantzén (Stockholm) – Sveriges enda restaurang med tre Michelin-stjärnor.

Två stjärnor

  • Aloë (Stockholm)
  • Vollmers (Malmö)
  • AIRA (Stockholm)
  • VYN (Simrishamn) – Nykomling 2024, driven av Daniel Berlin

En stjärna

Det finns 17 restauranger med en Michelin-stjärna, inklusive:

  • Operakällaren (Stockholm)
  • Ekstedt (Stockholm)
  • Restaurang Koka (Göteborg)
  • PM & Vänner (Växjö)
  • 28+ (Göteborg) – Har haft en stjärna i över 30 år
  • Dashi (Stockholm) – Ny för 2024
  • Celeste (Stockholm) – Ny för 2024
  • Grand Hôtel Seafood Gastro (Stockholm) – Ny för 2024

Vad betyder Michelin-stjärnorna?

Guide Michelin använder följande kriterier för sina stjärnor:

  • En stjärna: En mycket bra restaurang i sin kategori.
  • Två stjärnor: Utomordentlig matlagning, värt en omväg.
  • Tre stjärnor: Exceptionellt bra kök, värt en egen resa.