Denna fråga har jag fått många gånger, och den är inte så enkel att besvara då det finns flera faktorer att ta hänsyn till. Genom denna artikel vill jag sammanfatta konkret vad som gäller. Först och främst, antalet personer som får vistas i en restauranglokal bestäms främst av lokalens storlek och utformning.

Följande faktorer påverkar kapaciteten:

  • Lokalens totala yta
  • Antal och bredd på utrymningsvägar
  • Brandskyddsinstallationer
  • Möblering och planlösning

En grundregel är att det ska finnas minst två av varandra oberoende utrymningsvägar om lokalen rymmer fler än 150 personer.

Beräkning av personantal

För att beräkna hur många personer som får vistas i lokalen kan man använda följande riktlinjer:

  • Restaurang med sittplatser: 1 person per m² eller antal sittplatser
  • Pub/bar: 3 personer per m²
  • Samlingslokal för sittande: 1,7 personer per m²
  • Samlingslokal för stående och sittande: 2,5 personer per m²

Det är viktigt att notera att den lägsta siffran från olika beräkningsmetoder blir den

dimensionerande för lokalen.

Detta gäller för större restauranger (150 pers +)

För restauranger som räknas som samlingslokaler (över 150 personer) gäller särskilda regler:

  • Utrymningsvägar med minst 1,20 meters dörrbredd
  • Nödljus som kan lysa i minst 60 minuter
  • Heltäckande utrymningslarm
  • Utåtgående dörrar med panikregel
  • Brandsäkra ytskikt på tak och väggar

Vem är ansvarig för att reglerna efterföljs?

Restaurangägaren eller verksamhetsutövaren är ansvarig för att inte ta in fler gäster än vad lokalen är avsedd för. Vid väsentliga ändringar av lokalens utformning eller användning kan en ny bygganmälan krävas.

För möblering och planlösning, se vårt utbud på AZ Design.