Att använda en luftfritös är ett utmärkt sätt att tillaga hälsosammare måltider med mindre olja samtidigt som man bevarar den knapriga konsistensen och den goda smaken.

Här är en detaljerad guide om hur man använder en luftfritös, vilka rätter som passar bäst för tillagning, var oljan ska placeras och om det är nödvändigt att förvärma luftfritösen.

Spana in vårt utbud på köksmaskiner.

Hur använder man en luftfritös för att laga mat?

 1. Förberedning: Se till att luftfritösen är ren och torr. Placera den på en plan och stabil yta.
 2. Förvärmning (valfritt): Vissa recept kräver förvärmning av luftfritösen, men det är inte alltid nödvändigt. Om du väljer att förvärma, ställ in önskad temperatur och låt luftfritösen förvärmas.
 3. Förbered råvarorna: Skär dina råvaror i lämpliga bitar och krydda dem efter smak. Många olika rätter kan tillagas i luftfritösen, allt från grönsaker och kyckling till pommes frites och bakverk.
 4. Placera råvarorna i korgen: Placera de förberedda råvarorna i luftfritösens korg. Se till att inte överfylla korgen för att säkerställa en jämn tillagning.
 5. Ställ in tid och temperatur: Ange önskad temperatur och tid för tillagningen enligt receptet eller din personliga preferens.
 6. Tillagning: När du har ställt in inställningarna, starta luftfritösen och låt den tillaga maten. Under tillagningen kan det vara bra att skaka om korgen några gånger för att säkerställa att maten tillagas jämnt.
 7. Kontrollera mot slutet: Kontrollera maten mot slutet av tillagningen för att säkerställa att den har uppnått önskad konsistens och färg. Om det behövs kan du addera mer tid.
 8. Servera: När maten är klar, ta försiktigt ut korgen från luftfritösen och servera din läckra måltid!

Vad är bäst att laga i en airfryer?

Luftfritösen är mångsidig och kan användas för att tillaga en mängd olika rätter. Här är några exempel på rätter som passar perfekt för tillagning i en luftfritös.

 • Knapriga pommes frites
 • klyftpotatis
 • Kycklingvingar eller -nuggets
 • Fiskpinnar eller fiskfiléer
 • Grönsaker som blomkål, broccoli eller morötter
 • Revben eller köttbullar
 • Bakverk som smördegsrullar eller äppelpaj

Det är nästan bara fantasin som sätter gränser när det gäller att använda en luftfritös!

Var lägger man oljan i en luftfritös?

I en luftfritös används vanligtvis minimal mängd olja jämfört med traditionell fritering. Oljan appliceras direkt på maten istället för att läggas i luftfritösen.

För att undvika att maten blir för blöt, använd en oljespray eller pensla lite olja på ytan på råvarorna innan du lägger dem i luftfritösen.

Måste man alltid förvärma en luftfritös?

Förvärmning av luftfritösen är valfritt och beror på personliga preferenser och receptkrav. Vissa recept kan kräva förvärmning för att uppnå bästa resultat, medan andra kan tillagas direkt utan förvärmning.

Om du väljer att förvärma luftfritösen, se till att följa tillverkarens instruktioner och anpassa temperaturen och tiden enligt receptet.

Lästips: Vad kan man fritera i en fritös?