Felaktigt ljus vid fel tidpunkt kan leda till humörsvängningar, sömnsvårigheter, inlärningsproblem, minnesproblem och långsiktiga hälsokonsekvenser, samt omedelbara synproblem. Denna påverkan är särskilt betydande för dem som redan lider av sömnstörningar såsom depression eller neurologiska problem. Det är känt att ungefär 13 % av världens befolkning lider av någon form av psykisk ohälsa.
Men vad innebär en god belysning? En förbättring av ljusmiljön kan ha gynnsamma effekter för alla. Bra belysning innebär att ha rätt ljus vid rätt tidpunkt, anpassat efter våra aktiviteter och individuella behov genom varje dag i livet. Det inkluderar antingen naturligt ljus eller inomhusbelysning som återskapar naturligt ljus så nära som möjligt.
Läs mer: Vilken lampa ska jag välja?
God belysning innebär bland annat
Bra inomhusbelysning är behaglig och skönt för ögonen. För att definiera skönt innebär det att belysningen har följande egenskaper:
Visa färger rätt: Ljuset ska visa hur objekt och ytor ser ut i sina verkliga färger.
Undvik stark belysning: Det ska inte vara bländande eller skadligt för ögonen.
Inga irriterande effekter: Undvik ljus som flimrar eller stör.
Jämn belysning: Ljuset bör fördelas jämnt i rummet för att skapa en skön atmosfär.
Ljus för ändamålet: Bra belysning ska ha rätt ljusstyrka, färg, fördelning och vinkel för att passa det specifika syftet eller ändamålet.
Bra inomhusbelysning är optimerad för att anpassas efter olika behov och aktiviteter under dygnet
Bra inomhusbelysning ska vara anpassningsbar och dynamisk. Under dagen bör den vara stimulerande med en intensitet som är minst 5 gånger starkare än det vanliga ljuset. Under kvällen bör den vara avkopplande med en intensitet som är minst 5 gånger svagare än det vanliga ljuset för att främja en avslappnad atmosfär.
Bra inomhusbelysning bör också vara personligt anpassningsbar för att passa olika individers behov. Användare kan ha olika preferenser när det gäller ljusintensitet och föredrar olika nyanser av vitt ljus. Dessutom har människor olika sömn och vakna rutiner, vilket resulterar i individuella skillnader när det gäller den optimala timingen för dynamiskt ljus, både i intensitet och strålning.
Att skapa en optimal arbetsmiljö på kontoret kräver mer än bara ergonomiska kontorsstolar och en välfungerande IT-infrastruktur. Belysningen spelar en avgörande roll för både produktivitet och välmående. AV ger en detaljerad guide till hur man väljer rätt belysning för kontorsmiljöer. Guiden tar upp olika typer av belysning, inklusive arbetsbelysning, allmänbelysning och accentbelysning, och ger tips på hur man skapar en ljusmiljö som både är funktionell och behaglig. Genom att följa dessa tips kan du skapa en arbetsplats där dina medarbetare kan trivas och prestera på topp.
Källa: https://www.av.se/inomhusmiljo/ljus-och-belysning/