I restaurangbranschen, där arbetstiderna ofta är oregelbundna och intensiva, är det viktigt att känna till reglerna kring hur många dagar i sträck man får arbeta. Både för arbetsgivare och anställda är detta en viktig fråga som påverkar både arbetsmiljö och personalens välmående.

Lagen är tydlig

Enligt arbetstidslagen får en anställd i Sverige generellt sett inte arbeta mer än sex dagar i sträck utan att få en viloperiod på minst 36 timmar. Detta gäller även inom restaurangbranschen, men det finns vissa undantag och specialregler att ta hänsyn till.

Viktiga punkter att beakta:

  • Anställda har rätt till minst 11 timmars sammanhängande ledighet under varje 24-timmarsperiod.
  • Det ska finnas minst 36 timmars sammanhängande ledighet under varje sjudagarsperiod.
  • I restaurangbranschen kan kollektivavtal ibland tillåta vissa avvikelser från arbetstidslagen, men grundprincipen om rimlig vila måste alltid respekteras.
  • Under intensiva perioder, som sommarsäsongen, kan det finnas viss flexibilitet, men arbetsgivaren måste fortfarande säkerställa att personalen får tillräcklig vila.
  • Nöjd personal är nyckeln till framgång i den konkurrensutsatta restaurangbranschen – Andreas Zwahlen

Som restaurangägare eller chef är det ditt ansvar att planera scheman som respekterar dessa regler. Använd gärna moderna schemaläggningsverktyg för att säkerställa att du följer gällande bestämmelser och ger din personal den vila de har rätt till.

 

Källa: https://verksamt.se/en/employees-recruitment/become-employer/working-hours-act