Idag tillbringar många av oss stora delar av dagen framför datorn. Därför är det viktigt att veta hur ska man sitta vid ett skrivbord på rätt sätt för att kroppen ska må bra och undvika problem på sikt. En korrekt sittställning kan förebygga värk i nacke, axlar och rygg samt öka koncentrationen under arbetsdagen.
Rätt sittposition minskar belastningen
För att sitta rätt vid ett skrivbord är det viktigt att börja med stolen. Den ska vara justerad så att fötterna står stadigt på golvet medan knäna är böjda i ungefär 90 graders vinkel. Om fötterna inte når ner kan en fotpall vara ett bra hjälpmedel för att få stabil underlag för fötterna. Sitsen bör vara tillräckligt djup så att låren får stöd men lämnar några centimeter mellan sitsens framkant och knävecket. På så sätt undviker man att trycka mot blodkärlen vilket annars kan orsaka obehagliga domningar i benen.
Ryggstödet ska stödja ländryggen så att ryggraden behåller sin naturliga S-form. Många moderna kontorsstolar har justerbart svankstöd för att ge rätt avlastning i ländryggen. Undvik att sitta hopsjunken eller att luta dig framåt eftersom det ökar trycket på diskarna i ryggen, vilket i sin tur kan leda till väldigt otäcka smärtor i hela ryggen.
Bordets och skärmens placering
Bordshöjden spelar stor roll för sittställningen. När armarna vilar på bordet ska armbågarna vara i samma höjd som bordsskivan eller något lägre. Handleden ska hållas rak för att minska risken för överbelastning i handleder och underarmar.
Skärmen bör placeras rakt framför kroppen med ovankanten i ögonhöjd eller strax under. På så sätt slipper man böja nacken uppåt eller nedåt vilket annars kan leda till spänningar. Avståndet till skärmen bör vara ungefär en armlängd för att ögonen ska kunna fokusera avslappnat. Om man använder flera skärmar är det klokt att placera den man tittar mest på rakt framför sig och de andra vid sidan om. Då slipper man vrida huvudet onödigt mycket under arbetsdagen. Finns även ytterligare alternativ att placera en skärm som man kollar näst mest på ovanför den primära skärmen för att kunna snegla upp med ögonen utan att vrida nacken för mycket.
Läs även: Hur stort skrivbord behövs för två skärmar?
Variation och pauser är viktiga
Även om man sitter korrekt är det viktigt att variera arbetsställningen under dagen. Att resa sig regelbundet, sträcka på sig och ta korta pauser gör stor skillnad för kroppen. Många väljer ett höj- och sänkbart skrivbord idag för att kunna växla mellan sittande och stående arbete under dagen. En enkel regel är att försöka byta ställning minst en gång i timmen. Det kan räcka med några minuters rörelse för att blodcirkulationen ska komma igång igen och minska stelhet.
Genom att vara medveten om hur ska man sitta vid ett skrivbord kan man skapa en arbetsmiljö som både känns bekväm och förebygger belastningsskador på lång sikt.